De wereldverbeteraar

Toneelschuur Producties/Erik Whien
wo 9 mrt en do 10 mrt

Thomas Bernhard over woede op de wereld

De wereldverbeteraar is een allerminst bescheiden man. Hij heeft een wetenschappelijk artikel geschreven en vandaag is de dag dat hij daarvoor onderscheiden wordt. Terwijl hij zich aankleedt, houdt hij een woedende tirade tegen de wereld, de mensheid, de kunst, de liefde en uiteindelijk zichzelf.

Regisseur Erik Whien maakte eerder onder meer Who’s afraid of Virginia Woolf (geselecteerd voor het Theaterfestival 2014, een Louis d’Or voor Jacob Derwig en de Colombina voor Kirsten Mulder) en Oom Wanja.

Over De wereldverbeteraar zegt Whien: “In deze tirannieke theatertekst schetst Thomas Bernhard een wrang beeld van een man die steeds dieper wegzakt in zijn eigen woede, zijn ego en zijn onvermogen om liefde te accepteren. De schoonheid van deze tekst zit in het feit dat onder het gekanker geen nihilisme schuil gaat.
De wereldverbeteraar is een ontroerende komedie. De mens is dan misschien een sukkel en tot eenzaamheid gedoemd, hij blijft aangrijpend en herkenbaar in zijn geploeter en zijn hooggestemde idealen.”

Team

Regie Erik Whien Tekst Thomas Bernhard Spel Sanne den Hartogh