151223 Bloet_ Ja Becorte - Geboeid Promeutheus, fotograaf Phil-Underwood (2).jpg

Geboeid/Prometheus

Bloet/Jan Decorte
wo 23 dec 20:30 - 21:30
  • 23 dec
    20:30 - 21:30
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

De mens staat op tegen zijn god

Prometheus stal het vuur van de goden en gaf het aan de mensen. Hij bracht hen zo beschaving, wetenschap en kunst. Daarbij schonk hij de sterfelijke mensen ook het vergeten, zodat zij hun eigen dood niet zouden voorzien. Dit nietweten bracht rust.
Zeus is woedend. Hij laat Prometheus aan een rots ketenen en stuurt elke dag een adelaar die zijn lever kapotpikt. ’s Nachts groeit het orgaan weer aan, dus er komt geen einde aan de pijn. Prometheus buigt niet. Hij is de enige die weet hoe Zeus van zijn troon gestoten kan worden, maar weigert zijn geheim prijs te geven. Omdat hij weet dat Zeus hem ooit nodig zal hebben, houdt hij vol.

Voor zijn nieuwe stuk ging Jan Decorte uit van Prometheus geboeid, de Griekse tragedie die Aischylos schreef in de vijfde eeuw voor Christus. Het is een krachtig en dreigend portret van onverzettelijkheid. Decorte en zijn maten van Bloet spelen het met de kracht van de poppenkast, als een kind dat de kracht van het theater voor het eerst ervaart.

Team

Tekst en regie Jan Decorte Decor Jan Decorte, Johan Daenen Kostuums Jan Decorte, Sigrid Vinks, Sofie D’Hoore Coproductie Kaaitheater en De Roovers Met Jan Decorte, Sigrid Vinks, Sara De Bosschere en Michael Vergauwen