Anne Teresa De Keersmaeker/Rosas en Boris Charmatz

De Dansweek: Partita 2
wo 11 mei 20:30 - 21:30
  • 11 mei
    20:30 - 21:30
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Grote zaal

"Partita 2 is een uitputtingsslag vol wilde sprongen, snelle passen en draaien. Hijgend stort Charmatz, die onherroepelijk het meeste geeft in dit deel, zich tegen de achterwand om plaats te maken voor een solo van De Keersmaeker." (De Theaterkrant)

English below

Een bijzonder duet van Anne Teresa de Keersmaeker (door haarzelf gedanst), en Boris Charmatz. Charmatz laat zich vooral inspireren door de beeldende kunst en maakte het indrukwekkende L’Enfant: een monumentale voorstelling waarin hij de rollen tussen 60 kinderen en volwassenen omdraait.

In haar oeuvre van meer dan veertig stukken maakte De Keersmaeker nooit een duet met een man waarin ze zelf danst. De ontmoeting met Boris Charmatz was een uitnodiging om af te wijken van haar nauwgezette constructies door zijn grillige, jongensachtige, improviserende kwaliteit. De derde partner in Partita 2 is een viool, volgens de instructies van Johann Sebastian Bach bespeeld door Amandine Beyer, van wie de fysieke aanwezigheid zowel virtuositeit als bescheidenheid aan de voorstelling toevoegt.

“Een gedanste meditatie op muziek, een analyse van het dynamisch potentieel van Bachs tweede partita voor viool. Het gaat niet eenvoudigweg om een visualisatie van de sublieme muziek, maar om een autonome en parallelle vertaling naar beweging. Dit maakt van Partita 2 een meesterwerk.” (Danza&Danza, Italië)


English

An exceptional duet performed by Anne Teresa de Keersmaeker and Boris Charmatz. Charmatz is primarily inspired by visual arts and previously made the impressive piece L’Enfant: a monumental performance, in which he reverses the roles of 60 children and adults. 
In her oeuvre of more than forty pieces, De Keersmaeker never danced a duet with a man. Meeting with Boris Charmatz with his his erratic, boyish, improvisational quality, made her make an exception for once. The third partner in Partita 2 is a violin, played by Amandine Beyer as instructed by Johann Sebastian Bach, whose presence adds virtuosity and modesty to the show.

"A meditation danced to music, an analysis of the dynamic potential of Bach's Partita No. 2 for violin. It is not simply a visualization of the sublime music, but an independent and parallel translation into motion. This makes Partita No. 2 a masterpiece." (Danza & Danza, Italy)
 

Deze voorstelling is onderdeel van De Dansweek. Een week vol dansvoorstellingen, inleidingen, gesprekken met makers en waar u zelf ook uw danskunsten kunt laten zien.

Voor €5,- nog meer Dansweek

Wil je nog meer Dansweek? Kom dan eerder op de avond en bezoek een dansvoorstelling in de Kleine Zaal of Krijn Boon Sutdio voor €5,-! Koop je een kaartje voor de Grote Zaal voor Olivier Dubois Les mémoires d’un seigneur ou l’homme disparu, of voor Partita 2 van Anne Teresa De Keersmaeker en Boris Charmatz dan mag je voor €5,- op dezezelfde avond naar een voorstelling in de Kleine Zaal of de Krijn Boon Studio.

______ 
EXTRA

Op wo 11 mei bieden we  een college aan. Dit college duurt een uur en gaat dieper op de voorstelling en de makers in en wordt gegeven door Constant Meijers. Hij was van 1997 tot 2015 hoofdredacteur van het theatervakblad Theatermaker. In 2012 richtte hij de theaterwebsite Theaterkrant.nl op, om al het theaternieuws bij elkaar te brengen en en van alle relevante Nederlandse podiumkunstvoorstellingen een recensie te publiceren. Meijers is samensteller en presentator van Theatermakers, het enige Nederlandse radioprogramma waarin wekelijks een uur aan nieuwe theatervoorstellingen wordt besteed. Meijers is sinds begin dit jaar lid van de Domeincommissie Podiumkunsten van de Raad voor Cultuur, voorzitter van de commissie Theater en lid van de commissie Festivals. 

Tijdstip van het college is 18:45-19:45.

                       

Upcoming in Art of performing

Les mémoires d’un seigneur ou l’homme disparu, Olivier Dubois, Fri.13 and Sat. 14 May

Team

Choreografie Anne Teresa De Keersmaeker Muziek Johann Sebastian Bach Scenografie Michel François Kostuums Anne- Catherine Kunz Viool Amandine Beyer of George Alexander van Dam Dans Boris Charmatz, Anne Teresa De Keersmaeker