Wachten op de barbaren

Toneelschuur Producties/Korzo producties
wo 10 feb 20:30
  • 10 feb
    20:30
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

Coetzees roman veelzijdig verbeeld

Wachten op de barbaren van de Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee (o.a. In Ongenade) is een hartverscheurende, realistische fabel over totalitaire regimes en hun impact op het leven van het individu. Al tientallen jaren bestuurt de Magistraat naar ieders tevredenheid het dorpje aan de grens van het Rijk waar het leven voortkabbelt. Wanneer de regering het bevel uitvaardigt dat de barbaren in het grensgebied moeten worden vervolgd, kan de oude ambtenaar daar niet veel begrip voor opbrengen. In korte tijd veranderen zijn leven en zijn wereld drastischer dan hij ooit voor mogelijk had gehouden. 

Michiel de Regt is één van de vaste regisseurs van Toneelschuur Producties. Voor deze voorstelling werkt hij samen met de internationaal bekende choreograaf Iván Pérez, waardoor er een bijzondere combinatie van theater en dans ontstaat. De Regt: “Deze roman is een moderne klassieker. Het gelaagde verhaal stelt zowel morele als existentiële vragen. Uit het niets wordt plotseling een vijand gecreëerd en daarmee de politieke noodzaak om die vijand koste wat het kost te vernietigen. Dat proces is actueel en zeer herkenbaar.”

Persreacties:

Volkskrant ****
Buijs heeft een dictie en grijze pruik die er perfect bij passen. Zijn te jeugdige lijf geeft, slim bedacht, de rebelse binnenkant van zijn personage een uitweg, in nonchalante poses en balorig geschop. 

Theaterkrant ****
Jan Paul Buijs speelt een waanzinnig knappe rol: geen moment glipt de concentratie uit zijn vingers, zijn spel blijft scherp en krachtig.

Parool ****
De sfeer is beklemmend. Jan Paul Buijs zet de Magistraat mooi neer in al zijn ambivalentie.

NRC ****
De Regt maakt van Wachten op de Barbaren een hybride theatervorm van literair verteltoneel en dans. De knappe bewerking vat de overtuigende vertelstem van de roman in een compacte, stilistisch bijna even fraaie monoloog, gespeeld door Jan Paul Buijs. 

Haarlems Dagblad
Indrukwekkende toneelvertaling!
 

Team

Regie Michiel de Regt Tekst J.M. Coetzee Bewerking, vertaling, dramaturgie Janine Brogt Choreografie Iván Pérez Geluidsontwerp Wilko Sterke Met Jan Paul Buijs (spel), Ines Belda Nacher, Majon Schot en Orla Mc Cartney