Odysseus. Een zwerver komt thuis

KVS / NTGent
do 16 feb 19:00 - 23:20
  • 16 feb
    19:00 - 23:20
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Grote zaal ongeplaceerd

Ga mee op de dwaaltocht van Odysseus.

De man van vele listen moet u, Muze, voor mij bezingen. Hij zwierf zeer veel rond nadat hij Trojes goddelijke burcht verwoest had, zag de steden van veel mensen en leerde zo hun geest en volksaard kennen. (Homeros, Odyssee. Een zwerver komt thuis, vertaling Patrick Lateur).

De Odyssee is het verhaal van een zwerver op drift, die na een veel te lange oorlog de veel te lange weg naar huis zoekt. Vrouwen, eilanden, zee en de bemoeienissen van een weerbarstige god belemmeren zijn weg. Thuis wacht hem het ultieme gevecht om weer vader, vorst en echtgenoot te worden.

Meer dan 30 acteurs vertellen en spelen de Odyssee, 24 uur lang. Een voor een, of met elkaar, met verzen die de tand des tijds al 25 eeuwen weerstaan. En intussen genadeloos actueel zijn. Patrick Lateur maakte een nieuwe vertaling van Homeros’ klassieker.

Topacteurs, van jong naar minder jong, met elk een eigen vers. Lisbeth Gruwez, als Penelope, biedt hen met haar danssolo een woordeloos antwoord. Auteur en theatermaker Michael De Cock bewerkte Lateurs vertaling tot een theatermarathon die drie avonden in beslag neemt.

Odysseus wordt gespeeld in vier delen:
Bekijk hier de volledige time-table van de 24 uur.

  • do 16 februari 19:00 - 23:20 Deel I
    Telemachie: Papaoutai
    met: Aline Cornelissen, Nina Kortekaas, Hanne Van Doren, Jef Hellemans, Armin Mola, Emmanuel van der Beek, Luca Persan, Max Colonne, Tim Bogaerts, Bartel Jespers en Lukas De Wolf.
    Het eerste deel wordt de Telemachie genoemd (zang 1-4). Tien jaar na het einde van de Trojaanse oorlog zijn alle andere strijders weer thuis. Van Odysseus geen spoor. Zoon Telemachos is in het paleis in Ithaka bij zijn moeder Penelope, belaagd door 108 ongeduldige vrijers die dingen naar haar hand. Godin Athena, vermomd als Mentes, zoekt de jonge Telemachos op en spoort hem aan zijn vader te gaan zoeken. Telemachos besluit te vertrekken. Eerst naar Pylos, stad van de oude vorst Nestor, vervolgens, vergezeld door zijn zoon Peisenor, naar het paleis van Menelaos en Helena in Sparta. Helena en Menelaos herkennen in zoon Telemachos zijn vader Odysseus en vertellen over hem.
     

  • vr 17 februari 15:00 - 22:50 Deel II
    Zwerver op drift
    met: Stef Aerts, Rashif El Kaoui, Servé Hermans, Oscar Van Rompay, Stefan Perceval, Tom Ternest, Jurgen Delnaet, Bruno Vanden Broecke. 
    Het tweede deel (zang 5-12) van De Odyssee is veruit het bekendste. Odysseus, zeven jaar gevangen gehouden door de bloedmooie Kalypso, mag weer naar huis. Na een storm belandt hij op het eiland van de Faiaken. De schipbreukeling wordt in de beroemde zesde zang door prinses Nausikaä, dochter van koning Alkinoös, gevonden en gastvrij ontvangen in het paleis. Hij vertelt er in vier zangen wat hij meemaakte na zijn vertrek uit Troje. De held vertelt over de Lotofagen, Kirke, zijn reis naar de onderwereld en het emotionele weerzien met de overleden helden en zijn gestorven moeder. Vervolgens is er zijn ontmoeting met de Cycloop, de éénogige reus Polyfemos (zoon van zeegod Poseidon, de reden van al zijn ongeluk). Daarna zet Odysseus zijn tocht over zee verder, langs monsters als Skylla en Charybdis en langs de Sirenen, die zo verleidelijk zingen dat zeelui hun schip op de rotsen waar ze huizen, laten te pletter varen.
     

  • za 18 februari 10:30 - 17:30 Deel III
    Iemand Niemand
    met: Valentijn Dhaenens, Frank Focketyn, Soufiane Chilah, Tom Van Bauwel, Frank Dierens, Kris Cuppens, Steven Van Watermeulen. 
    In deel drie zien we hoe Odysseus thuiskomt op Ithaka en langzaam zijn oude plek weer opeist. Dat gaat echter niet vanzelf. Zijn geliefden herkennen hem niet meer en de tegenstand is groot. Gelukkig helpen de goden, veelal verpersoonlijkt door de godin Athena, de held op weg naar ultieme gerechtigheid. Die weg is bijzonder ingenieus en spannend opgebouwd. Precies over de helft (zang 13) wordt de held door de Faiaken weer naar huis gebracht. De baai is gehuld in nevels en Odysseus herkent zijn eigen vaderland nauwelijks. Eerst gaat hij tot bij de varkenshoeder Eumaios. De vertelling concentreert zich (zang 15) even terug op Telemachos, nog altijd bij Menelaos op Sparta. Godin Athena haast zich ernaartoe en beveelt Telemachos naar huis te keren: vader is eindelijk op komst. Vader en zoon worden herenigd (zang 16) en trekken richting paleis. Vermomd als bedelaar komt Odysseus weer thuis. Eerst wordt hij herkend door zijn hond (zang 17), daarna door de voedster, en trouwe dienaars.
     

  • za 18 februari 18:30 - 23:10 Deel IV
    Zwerver weer thuis
    met: Mark Verstraete, Lucas Vandervost, Gene Bervoets, Lisbeth Gruwez, Bert Luppes, Tom Jansen. 
    In zang 21 wedijvert Odysseus met de vrijers met de boog. Hij maakt zich bekend (zang 22), wat volgt is de bloederige zang van de wraak. Pas helemaal aan het eind kan hij Penelope met een ultiem raadsel (zang 23) van zijn identiteit overtuigen. De twee geliefden herenigen zich en delen weer het bed. Aan het eind volgt ook de hereniging met zijn oude vader Laërtes (zang 24). Odysseus is weer thuis. Niemand uit zang 9 bij de Cycloop, is weer iemand geworden. De orde is hersteld.

Homeros’ klassieker in vertaling van Patrick Lateur en regie van Michael De Cock. Oercanon dus, maar genadeloos actueel.


Maaltijden donderdag en vrijdag
Tijdens de voorstellingen op donderdag en vrijdag kunt u in Café Restaurant Floor een kleine maaltijd nuttigen. Indien u voorafgaand aan de voorstelling wilt dineren in Floor, is reserveren wenselijk. Dit kan door een e-mail te sturen naar mail@cafefloor.nl.

Maaltijd zaterdag
Op zaterdag wordt er tussen deel III en IV een Grieks buffet (Gyrosschotel of vegaschotel) geserveerd voor € 12,50 p.p. De verkoop hiervoor gaat uitsluitend via onze website en kassa (010 41 18 110). Reserveren kan tot do 16 februari. 
Indien u tijdens de voorstelling een zang overslaat, is deze nog te volgen in de hal via de mediawand. 

Team

Tekst: Homerus
Vertaling: Patrick Lateur
Regie: Michael De Cock
Vormgeving: Gerda Dendooven
Productie: Koninklijke Vlaamse Schouwburg en NTGent 
Met: Aline Cornelissen, Armin Mola, Emmanuel van der Beek, Hanne van Doren, Jef Hellemans, Luca Persan, Max Colonne, Nina Kortekaas, Bartel Jespers, Tim Bogaerts, Lukas De Wolf, Stef Aerts, Rashif El Kaoui, Servé Hermans, Oscar Van Rompay, Stefan Perceval, Tom Ternest, Jurgen Delnaet, Bruno Vanden Broecke, Valentijn Dhaenens, Frank Focketyn, Soufiane Chilah, Tom Van Bauwel, Frank Dierens, Kris Cuppens, Steven Van Watermeulen, Mark Verstraete, Lucas Vandervost, Gene Bervoets i.s.m. Kaena Bervoets & Bob van der Leij, Bert Luppes, Tom Jansen en Lisbeth Gruwez