20 jun 2017

Wereldvluchtelingendag

Theater Rotterdam & Pauluskerk
Data & tickets
  • TR Schouwburg, Rotterdam
    Robeco kleine zaal
    di 20 jun
    09:30 - 22:00
    Geweest

Een cultureel programma van de Pauluskerk en Theater Rotterdam

Niet eerder hebben er wereldwijd zoveel mensen gedwongen hun thuisland verlaten: 65,3 miljoen, waarvan meer dan de helft onder de 18 is. Ze hebben huis en haard achtergelaten op zoek naar veiligheid. Één dag per jaar staan we extra stil bij hun lot: op 20 juni. Hoe voelt dat om alles achter te laten? Om een zee over te steken, met gevaar voor eigen leven? Om geen thuis meer te hebben? Hoe begin je opnieuw, in een vreemd land? Op wereldvluchtelingendag organiseren de Pauluskerk en Theater Rotterdam een uitgebreid programma.
 

Ontbijt


9:30, Kleine Zaal Schouwburg
€5,- incl film

Elke ochtend om negen uur, zeven dagen per week, gaan de deuren van de Pauluskerk open en staan de koffie en boterhammen klaar. We beginnen deze dag om 9:30 met een aangekleed en uitgebreid ontbijt in de Schouwburg van Theater Rotterdam voor iedereen die wil aanschuiven. Dick Couvée, dominee van de Pauluskerk, zal tijdens het ontbijt kort uitleggen wat de visie van de Pauluskerk is op de vluchtelingenproblematiek en op de mogelijkheid van een humane(re) benadering.


 

Film: Stranger in paradise + nagesprek


10:30, Kleine Zaal Schouwburg
€5,- incl ontbijt

Op nietsontziende wijze, op het snijvlak van documentaire en fictie, onderzoekt Stranger in Paradise de machtsverhouding tussen Europeanen en vluchtelingen. Een leraar onderwerpt vluchtelingen in een klaslokaal aan de vele gezichten van Europa: wat staat ze te wachten? Hij benadert ze eerst kil en hardvochtig, dan sympathiek en bevoogdend, gevolgd door een zakelijke aanpak volgens de asielregels. Hoe gaan wij om met het geluksverlangen van de ander? Een nietsontziend filmessay over de ambigue houding van Europa en de complexiteit van het migrantenvraagstuk.
Dit spraakmakende debuut was de openingsfilm van IDFA 2016 en won de Special Jury Award voor beste Nederlandse documentaire.


 

Culturele markt


13:00, Kerkplein Pauluskerk
gratis

Het programma is een greep uit het aanbod aan culturele activiteiten in de Pauluskerk met onder andere; muziek, beeldende kunst en een spelletjestoernooi. Kijk, luister, vraag, schuif aan en doe mee. Tevens is er een informatietafel van stichting OMZO (Ondersteuning Mensen Zonder Verblijfstitel). 
Nieuwsgierig naar het gebouw en wat we allemaal nog meer doen? Van de begane grond tot de bovenste verdieping; onze vrijwilligers staan klaar op het kerkplein om gasten te informeren en rondleidingen te geven.

 

Paneldiscussie


15:00, Kerkplein Pauluskerk
gratis

Een gesprek over een aantal fundamentele vraagstukken.Wat precies maakt het vluchtelingen en migrantenvraagstuk zo complex? Wat zijn alternatieven voor een humaner beleid en wat is daarvoor nodig?
Hoe verhoudt ’t zich tot de sociale onrust in Europa? Wat kom je als nieuwkomer tegen en hoe help je iemand nu echt? En hoe niet? Liesbeth Levy leidt de discussie met Richard Staring, dominee Dick Couvée, Zohre Norouzi en Marjolijn van Heemstra. 
 

Theateratelier Pauluskerk door Formaat


19:00, Haltheater Schouwburg
gratis

Formaat, Werkplaats voor Participatief Drama, werkte de afgelopen weken met de ongedocumenteerde vluchtelingengroep van de Pauluskerk aan hun verhalen, vragen en mening. In de volksmond worden zij “illegalen” genoemd, de mensen zonder papieren die jarenlang in Rotterdam onzichtbaar overleven. Naar  schatting leven tussen de 10.000-15.000 van deze mensen in Rotterdam. Wie zijn zij en waar komen ze vandaan? Hoe kwamen ze in deze situatie terecht en wat houdt hen bezig? Tijdens deze interactieve presentatie wordt het publiek uitgenodigd deel te nemen en mee te denken over hun positie in de
samenleving. 

 

Zohre, een Afghaans Nederlandse soap


Marjolijn van Heemstra / Theater Rotterdam
20:30, Kleine Zaal Schouwburg
kaarten €19,00 studenten €10,00

In november 2015 belt de Afghaanse vluchtelinge Zohre Norouzi aan bij theatermaker Marjolijn van Heemstra met de vraag of ze mag blijven slapen. Na wat getwijfel gaat de deur open en wordt er een deken op de bank gelegd. Er is een gezamenlijk ontbijt, er is ongemak en stilte en dan langzaam maar zeker is er steeds meer. Een verslag van een jaar vol goede bedoelingen, onhandige pogingen, wederzijdse verwachtingen en verdenkingen.
“Marjolijn van Heemstra heeft de vluchtelingenproblematiek op een mooie manier persoonlijk gemaakt.” (Volkskrant★★★★) 


 

Grenzhaus


Benedict Esche
Tussen de schouwburg en de Pauluskerk

De jonge Duitse architect Benedict Esche onderzocht tijdens zijn residency in het Goethe-Institut Rotterdam plekken in Rotterdam waar vluchtelingen en Nederlanders samen komen. Hij liet zich leiden door de vraag hoe de architectonische ruimte onze sociale ontmoeting stimuleert of juist belemmert. Zo zat hij regelmatig in het buurtcafé bij het AZC Beverwaard, bezocht hij de Pauluskerk en wandelde hij met vluchtelingen door de stad. Met zijn installatie Grenzhaus creëert hij een ruimte op een onzichtbare grens in de stad, waar opnieuw een gezamenlijke taal kan ontstaan. Zijn mobiele paviljoen in de buitenruimte tussen de Schouwburg en de Pauluskerk nodigt alle passanten uit voor een korte of langere ontmoeting, op zoek naar ons gezamenlijke verhaal. Grenzhaus staat na 20 juni nog enkele weken in Museum Rotterdam en zal daarna door Europa reizen.

Mogelijk gemaakt door: Goethe-Institut, CBK Rotterdam, Museum Rotterdam.

 

Ik wil meer weten over