22 nov 2017

iHo/The Intelligent Homosexual’s Guide…

Toneelgroep Oostpool
Data & tickets
  • TR Schouwburg, Rotterdam
    Grote zaal
    wo 22 nov
    19:30 - 22:50
    Geweest

Nederlandse première van het laatste stuk van Tony Kushner.

Een portret van een familie in verwarrende tijden
Gedesillusioneerd ziet de 72-jarige communist Gus Marcantonio het leven niet meer zitten. Hij beweert te lijden aan alzheimer, maar eigenlijk is er van de wereld niet geworden wat hij gehoopt had. Alleen de dood lijkt hem nog zinvol. De gehele familie komt bijeen in het ouderlijk huis in New York om de kwestie te bespreken. Allemaal nemen ze hun eigen sores mee waardoor de onderlinge verhoudingen op de proef worden gesteld. Thema’s als euthanasie, religie, politiek en relaties raken elkaar in dit herkenbare familiedrama.

Universeel en persoonlijk
iHo gaat over de worsteling hoe wij ons als mens verhouden tot het leven in de huidige wereld, waar de vaste denkbeelden van vroeger niet meer aanwezig zijn en een alternatief niet voorhanden is. Hoe laat je in liefde los bij gebrek aan houvast? Een stuk over hoge verwachtingen en de angst voor teleurstelling. De familie Marcantonio weerspiegelt ieders familie, ieders twijfels, ieders poging tot zingeving en ieders angst dat het allemaal voor niets is geweest. Universeel en persoonlijk tegelijkertijd.

Herkenbaar en humorvol
Marcus Azzini regisseerde Angels in America van Pulitzer prijswinnaar Tony Kushner, de theaterhit uit 2015. Nu brengt hij Kushners nieuwste toneelstuk naar Nederland. De dialogen zijn vlot, humorvol, herkenbaar en actueel. De topcast bestaat onder anderen uit Hans Dagelet, Jacqueline Blom, Tibor Lukács en Rick Paul van Mulligen. Met hen gaat Azzini op zoek naar zowel het meedogenloze als de lichtheid van het stuk.

 
Inleiding

18:30-19:00 uur

Voorafgaand aan de voorstelling verzorgt toneelgroep Oostpool een inleiding. Speciaal hiervoor maken ze een korte film over het maakproces van de voorstelling. Deze film duurt ongeveer 15 minuten. De dramaturg Madelon Kooijman leidt deze film in en beantwoordt al je vragen. 

Pers

"Er wordt zo goddelijk mooi gespeeld." | Groene Amsterdammer
“Fenomenaal gespeeld en stijlvast geregisseerd.” | Het Parool
"Voortreffelijk gespeeld drama." | De Volkskrant

Ontmoet de familie Marcantonio

Maak nu alvast kennis met de familie Marcantonio uit The Intelligent Homosexual's Guide to Capitalism and Socialism with a Key to the Scriptures or iHo. Laat je niet afschrikken door de onmogelijke titel: iHo is een meeslepend en herkenbaar familiedrama, met warmte en humor gebracht. Het gaat over jou en mij, over ons, over menselijk onvermogen. Over torenhoge verwachtingen, teleurstellingen, en toch blijven proberen. Klik hier.

Sanne Peper
Sanne Peper
Sanne Peper
Sanne Peper
Sanne Peper
Sanne Peper
Sanne Peper

Team

tekst Tony Kushner vertaling Rob Klinkenberg regie Marcus Azzini met Jacqueline Blom, Hans Dagelet, Abe Dijkman, Astrid van Eck, Fahd Larhzaoui, Eva Laurenssen, Tibor Lukács, Rick Paul van Mulligen, Chiem Vreeken en Sophie van Winden scenografie Ruben Wijnstok lichtontwerp Tim van ’t Hof kostuums Mattijs van Bergen dramaturgie Madelon Kooijman casting Marc van Bree – Kemna Casting

Ik wil meer weten over