4 apr 2018

Platonov

Theater Utrecht
Let op: Deze voorstelling is verplaatst van 8 naar 4 april.
Data & tickets
  • TR Schouwburg, Rotterdam
    Grote zaal
    wo 4 apr
    20:15 - 22:40

RONDOM DE VOORSTELLING

Op 4 april wordt vooraf een inleiding gegeven.

  

 

Inleiding
 Wo 04 april 19:15

 

Onderdeel van:
Toneelkaart

Theater Utrecht presenteert Platonov (1881) van Anton Tsjechov in een radicale, hedendaagse versie van regisseur Thibaud Delpeut. Met een bijzondere cast van tien jonge topacteurs brengt hij een hartverscheurend eerlijke voorstelling over leven en liefde van een groep Millennials, tegen de achtergrond van een veranderende samenleving.

Thibaud Delpeut plaatst Platonov in het heden en toont het stadse leven van een hechte vriendengroep. Het samenzijn van deze vrienden, van deze urban tribe, is als een verdedigingsmechanisme tegen een steeds meer flexibiliteit eisende buitenwereld. Hun gedeelde loft is een baken en een rustpunt, een plek waar ze simpelweg kunnen zijn en niet voortdurend iets hoeven te worden. Maar de buitenwereld laat zich niet ontkennen en wil continu een antwoord op de vraag wie je bent of wil zijn. De personages in Platonov zoeken dit antwoord stuk voor stuk in de liefde, om daar het doel en de betekenis te vinden die hen in de rest van hun leven steeds opnieuw ontgaan. Maar hoe wordt liefde werkelijkheid in plaats van een zoete droom?

Centrale figuur in deze voorstelling is de charmante maar gedesillusioneerde Misja Platonov, gespeeld door Vincent van der Valk (winnaar Arlecchino 2015). Of ze hem nu willen als echtgenoot, vriend of minnaar of dat ze hem zien als hun grootste rivaal, Platonov laat niemand onberoerd. En hij, die van iedereen de bijzondere kwaliteiten erkent, vraagt zich af: waarom zitten ze juist hém zo achterna? Of ziet Tsjechovs briljante kruising tussen Hamlet en Don Juan het allemaal verkeerd en zit hij vooral zichzelf in de weg?


 

Theater Utrecht

ARTISTIEK DIRECTEUR
Thibaud Delpeut (1978)

‘Ik heb een zwak voor het personage Platonov, omdat ik hem zo goed begrijp. Platonov is iemand die niet tegen compromissen, leugens, het sociale gedrag, conventies en gekonkel kan. Hij verliest zich vervolgens in een strijd zonder programma, een strijd tegen de mensheid, waarin hij al zijn vrienden verspeelt.’ — Thibaud Delpeut
Thibaud Delpeut is sinds september 2013 artistiek directeur van Theater Utrecht. Hij
studeerde klinische psychologie en volgde de regieopleiding in Amsterdam. Daarna werkte hij als regisseur voor o.a. Toneelschuur Producties, het Nationale Toneel en Toneelgroep Amsterdam. Delpeut is een sterk geëngageerde regisseur. In zijn werk confronteert hij zijn personages met zwarte humor met de gevolgen van hun keuzes. Steeds opnieuw staan zo de dilemma’s en de zoektocht naar zingeving van de individuele mens centraal. 

 

Team

Tekst Anton Tsjechov Vertaling Jacob Derwig Regie en muziek Thibaud Delpeut Vormgeving Roel van Berckelaar Met Claire Bender, André Dongelmans, Jacobien Elffers, Bram Gerrits, Isabelle Houdtzagers, Ward Kerremans, Jesse Mensah, Ilke Paddenburg, Vincent van der Valk, Mattias Van de Vijver

Ik wil meer weten over