17 mei 2018
25 mei 2018

Headroom

Theater Rotterdam
There is no such thing as reality
Data & tickets
Toon meer opties

 

In Headroom fileren theatermakers Boogaerdt/VanderSchoot en Erik Whien ons begrip van de realiteit. In een donkere ruimte komt onze wankele relatie met de zogenaamde werkelijkheid aan het licht.

Headroom is een beeldende voorstelling die onze behoefte naar één coherent verhaal onderzoekt. Vanuit de duisternis verschijnen herkenbare situaties, opgebouwd uit alledaagse objecten en mensfiguren. Deze stillevens spelen met onze perceptie - ze bewegen zich voortdurend in de lege ruimte tussen waarneming en verhaal.

Maar wanneer stopt de feitelijke waarneming en begint de zoektocht naar één hanteerbaar verhaal? En waarom verlangen we daar zo naar?

 

Een ontmoeting tussen twee werkwijzen

Headroom komt tot stand in een gelegenheidssamenwerking binnen de artistieke kern van Theater Rotterdam, tussen vaste makers Erik Whien en Boogaerdt/VanderSchoot. Whien zoomt met zijn regies vaak in op de kleinmenselijke realiteit en legt zo verborgen verhalen bloot. Boogaerdt/VanderSchoot koesteren het niet-weten en creëren razendsnel associatieve werkelijkheden die ze soms even snel weer laten ontploffen. Headroom is een ontmoeting tussen twee werkwijzen en een interessant experiment waar twee stijlen van theatermaken elkaar raken en beïnvloeden.

Vandaag de dag lijkt de waarheid een product dat we kunnen vangen in formats, formules en concepten. Boogaerdt/VanderSchoot en Whien delen een fascinatie voor dit fenomeen. Het idee dat ons leven een maakbaar verhaal is, verplicht ons tot het creëren van een eigen persoonlijke en overzichtelijke orde, die precies past. De behoefte om de werkelijkheid te beschouwen als grillig, ongrijpbaar en veelvormig, dringt zich onomkeerbaar aan ons op. Headroom is een ode aan een werkelijkheid die (nog) niet bestaat.

“We are such stuff as dreams are made on, and our little life is rounded with a sleep.”
- Prospero in The Tempest

 

Deze voorstelling maakt onderdeel uit van Operadagen Rotterdam, het internationale opera- en muziektheaterfestival. Met oog voor vernieuwing en actualiteit verlegt het tiendaagse festival op vele locaties de grenzen binnen muziektheater en opera. De 13e editie van Operadagen Rotterdam vindt plaats van vrijdag 18 t/m zondag 27 mei 2018, kijk voor meer informatie op www.operadagenrotterdam.nl.

Lonneke van der Palen

Team

Idee/concept Suzan Boogaerdt, Bianca van der Schoot en Erik Whien Met Suzan Boogaerdt, Joep van der Geest, Sanne den Hartogh, Bianca van der Schoot en Erik Whien Met medewerking van Peter De Graef Scenografie Marloes en Wikke Geluidscompositie Wessel Schrik Kostuums Lotte Goos Licht Gé Wegman Regieassistent Floor Houwink ten Cate Fotografie campagnebeeld Lonneke van der Palen

Ik wil meer weten over