22 mrt 2018

Hebzucht

Club Imagine 5/7
Wat, als we genoeg in plaats van groei normaal vinden?
Data & tickets
  • TR Schouwburg, Rotterdam
    Hal
    do 22 mrt
    17:00 - 19:00
    Geweest

Met haar ‘donut’ legde econome Kate Raworth piekfijn uit: we moeten onze economie anders begrijpen. Dat is noodzakelijk om de planetaire buitengrenzen niet te schenden, en ook niet door een sociale ondergrens te zakken. Dat vraagt andere uitgangspunten voor ons denken over economie. In deze Club Imagine op verschillende manieren een perspectief op een ‘rechtvaardige economie’, waarin de logica van groei, grenzen en geluk prettig worden ontregeld.


Met in deze editie, o.a.:

MUZIEK!

Als rode draad door het programma loopt de liedcyclus ‘We take it from here’ van Stan Vreeken, dat het drama vertelt van een stamlid dat de grenzen overschrijdt en alles vernietigt door terug te keren.

 

EEN ANDER VERHAAL!
prof. Marleen Janssen Groesbeek neemt je mee in een ander economisch denken. Is groei noodzakelijk? Hoe komen we tot andere maatstaven om groei en ontwikkeling te meten, die ook rekenschap geven van wat er buiten de grenzen gebeurt? Met een kritische en realistische blik geeft zij inzicht in de actuele stand van de ‘heterodoxe’ economie, het bonte gezelschap waar ook iemand als Kate Raworth in thuis is.

 

OPEN SOURCE!?
Esther Kokmeijer 
stelt aan de hand van haar onderzoek naar ‘wave-navigation’ in de Marshall Islands de vraag naar ‘copyright’. De techniek om zeewaardige kano’s te bouwen is eeuwenoud en van vader op zoon overgeleverd. Die geheimen worden opgeëist in het kader van de wereldwijde voortgang van wetenschap. We share, they profit?

 

LOKALE DONUTS:
De Afrikaandewijk Coop is eerder in Club Imagine voorbij gekomen, met Farida Moultmar van het wijkatelier op Zuid. Nu kijken we met Annet van Otterloo (Freehouse) naar de economische inzet van de Wijkcooperatie: hoe geef je economische weerbaarheid en waarde aan de economie van een wijk? In een dubbelgesprek op basis van Raworth's Donut-theorie een ontmoeting tussen economische denken en economisch handelen.

 

BIER:
De borrel wordt dit keer niet verzorgd door de Bloesembar, maar door Sabrina Lindemann die de transformatie van de Haagse Binckhorst vanuit andere waarden aanjaagt.
Zij brengt een goed verhaal en schurend bier uit eigen brouwerij: Binckse Belofte, werkbier uit de Haagse Binckhorst.

 

Bij de voorstelling Empire van Milo Rau een dubbelgesprek. De voorstelling brengt het Europa van centrum en periferie in beeld, van binnen en buiten de grenzen. Wat zegt je locatie over wat waardevol is of waarde heeft? Verder in gesprek met o.a. Annet Otterloo van Freehouse/Afrikaanderwijkcoop.

 

En verder: een blik op de kersverse uitslag van de gemeenteraadsverkiezing, een alternatieve borrel en moois op de mediawand!

 

HEBZUCHT? Dit seizoen staat Club Imagine in het teken van de Zeven Hoofdzonden. Als eeuwenoude spiegels weerkaatsen deze begrippen ons collectief gedrag vandaag. Ondeugdelijk gedrag is er in overvloed. We schenden de planetaire buitengrenzen, en zakken door een sociale ondergrens. Maar de daad van het zondigen impliceert ook dat er een keuze is. Precies dat gaat Club Imagine verkennen, met artistieke en activistische verbeeldingskracht.Praktische informatie

Vrije entree, vanuit de hal van Theater Rotterdam, locatie Schouwburg
Inloop: 17:00 uur
Programma: 17:15 - 19:00
Locatie: Hal, TR Schouwburg
Toegang: Gratis, maar we horen graag of je erbij wilt zijn. Meld je aan door een email te sturen aan kassa@theaterrotterdam.nl

Volg het laatste nieuws op onze Club Imagine Facebookpagina

Mede mogelijk gemaakt door Imagine 2020, funded with support from the European Union.

 

 

 


Team

Mede mogelijk gemaakt door Imagine 2020, funded with support from the European Union
Programmamaker: Arie Lengkeek Coproducent Theater Rotterdam Productie: Jolien Sanderse

Ik wil meer weten over