21 jun 2018
23 jun 2018

RIDCC

Rotterdam International Duet Choreography Competition
Nederland krijgt internationaal dansconcours voor nieuw talent
Data & tickets
 • TR Schouwburg, Rotterdam
  Robeco kleine zaal
  do 21 jun
  20:30
 • TR Schouwburg, Rotterdam
  Robeco kleine zaal
  vr 22 jun
  20:30
 • TR Schouwburg, Rotterdam
  Grote zaal ongeplaceerd
  za 23 jun
  20:15

Op 21, 22 en 23 juni 2018 presenteert Theater Rotterdam de eerste editie van ‘Rotterdam International Duet Choreography Competition’ (RIDCC). Choreografen uit binnen- en buitenland kunnen deelnemen aan deze wedstrijd, speciaal voor duetten in
alle dansstijlen. Een concours geheel gewijd aan duetten is een unicum in de wereld.
Het concours wil vooral bijdragen aan talentontwikkeling in de dans en biedt nieuwe
makers de mogelijkheid om door te groeien in het vak van choreograaf. Het RIDCC is
voornemens een jaarlijks terugkerend evenement te worden. De hoofdprijs bestaat uit
een productiebudget van €100.000 en is de grootste dansprijs ter wereld in zijn soort.

De competitie geeft nieuw choreografietalent de kans om zich te presenteren voor een
gerenommeerde jury. Er zijn verschillende prijzen te winnen, waaronder financiële bijdragen voor ontwikkelingstrajecten, de mogelijkheid om bij één van de deelnemende partnergezelschappen producties te maken. De hoofdprijs bestaat uit een productiebudget van €100.000. RIDCC is een initiatief van Maya Roest en Mischa van Leeuwen, allebei ervaren dansers bij Scapino Ballet Rotterdam: ”Wij willen onze expertise gebruiken om kansen te creëren voor jonge makers en de danswereld een nieuwe impuls te geven”.

Inschrijving sluit op 1 april 2018

Makers uit binnen-en buitenland kunnen zich inschrijven voor de competitie tot 1 april. De competitie richt zich uitsluitend op duetten. De competitie staat open voor nieuw en bestaand werk, niet ouder dan maart 2016. Uit de inzendingen worden zestien stukken geselecteerd. De voorrondes zijn op donderdag 21 en vrijdag 22 juni in de kleine zaal van Theater Rotterdam, locatie schouwburg. De finale is op zaterdag 23 juni in de grote zaal. De vakjury maakt dan bekend wie de winnaars zijn van de eerste editie van de Rotterdam International Duet Choreography Competition.

RIDCC Awards, partners, producties en prijzen
De winnaar van de hoofdprijs van RIDCC krijgt de mogelijkheid om een nieuwe productie te maken bij het productiehuis van Theater Rotterdam i.s.m. Scapino Ballet Rotterdam met een productiebudget van € 100.000. Daarnaast zijn drie geldprijzen beschikbaar van € 3.500, € 2.500, en € 1.500 door de winnaars te besteden aan de ontwikkeling van hun carrière. Ter stimulans van nieuw werk zijn een aantal Production Awards beschikbaar. Deze worden gefinancierd door de deelnemende partners: Codarts Rotterdam, Conny Janssen Danst, Scapino Ballet Rotterdam, Club Guy en Roni, Norrdans (Zweden), Kunsthumanoria (België), Maas Theater en Dans en Dansateliers. De winnaars van deze Production Awards gaan aan de slag als choreograaf bij één van de deelnemende organisaties.

Vakjury
De jury zoekt voor RIDCC naar makers die de nieuwe generatie vertegenwoordigen en met hun bewegingstaal uiting geven aan het huidige tijdsgewricht. De jury van RIDCC bestaat uit Samuel Wuersten (Holland Dance Festival), Guy Weizman, Roni Haver (Club Guy and Roni), Ed Wubbe (Scapino Ballet Rotterdam), Mira Helenius Martinsson (Norrdans), Dave Schwab (Theater Rotterdam), Peggy Olislaeger (Rambert) en voorzitter Jan Zoet (directeur Academie voor Theater en Dans, HKA).

Team

Met dank aan De eerste editie van Rotterdam International Duet Choreography Competition wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Volkskracht, Elise Mathilde Fonds, Stichting Droom en Daad, Erasmusstichting, Gemeente Rotterdam, Dioraphte, King Kong Hostel, Koekela, Movement Retraining Center, Hilton Rotterdam, Dans Magazine, Inside Rotterdam, Vereniging van Dansers Nederland en Stichting Verzameling Van Wijngaarden-Boot.

Ik wil meer weten over