Julian Maiwald
Julian Maiwald

Patroon

Ludwig Bindervoet / De Nieuwe Oost & URLAND
Een eeuwig rondzwervende zoon op de vlucht voor de eeuwig afwezige vader

Een persoonlijke solo van Ludwig Bindervoet, geschreven door zijn vader Erik Bindervoet, geïnspireerd op Brief an den Vater (1924) van Franz Kafka.

Iedereen heeft een vader. En elke vader is een zoon. Patroon. Een patroon is even snel gelegd als doorbroken. Patroon. Mag ik een glaasje water? Patroon. Uitgangspunt is de verpletterende brief die Kafka schreef aan zijn verpletterende vader. Patroon. Tijd voor een antwoord. Tijd om de deuren van de winkel open te gooien! Patroon. Welkom in het familiebedrijf! Patroon. Laat me niet in de steek. Patroon. Shikisokusekū, kūsokuzeshiki! Patroon. O, je wilt antwoorden? Patroon. Vader geeft antwoord. Patroon. Zoon door de ogen van de vader in de ogen van de zoon. Patroon. Herhaler van zetten. Die daar. Dat daar. Patroon. Laat losbreken wat wil. Patroon.

Patroon is een meerstemmige solo van Ludwig Bindervoet (URLAND, acteur bij Toneelgroep Oostpool) geschreven door zijn vader Erik Bindervoet. Uitgangspunt: de tekst Brief an den Vater van Franz Kafka uit 1924. Over de eeuwig rondzwervende zoon op de vlucht voor de eeuwig afwezige vader. 

Ludwig Bindervoet
Ludwig Bindervoet is lid van performancecollectief URLAND (De Internet Trilogie) en speelde in voorstellingen van Toneelgroep Oostpool (Allemaal Mensen, They are just kids, On the Road). Patroon is zijn eerste eigen solovoorstelling als theatermaker, in regie van Naomi Velissariou.

IN DE PERS

"De ritmes van Bindervoets poëtische taal worden op briljante wijze van tegenkracht voorzien door componist Jimi Zoet"  (**** Marijn Lems in NRC)

“Een gewelddadige, liefdevolle afrekening met zowel de vader als met de zoon” (Sander Janssens in Theaterkrant)

Lees hier het interview met vader en zoon Bindervoet over de voorstelling (NRC 23.09.2020, Ron Rijghard).

EXTRA

Bekijk hier de making of: Interview met Erik en Ludwig Bindervoet

Team

Concept & spel Ludwig Bindervoet Tekst Erik Bindervoet Regie Naomi Velissariou Geluidsontwerp Jimi Zoet Lichtontwerp Rob Daanen Scenografie & Kostuum Katrin Bombe Decorbouw Roy van der Horst Fotografie Lonneke van der Palen Illustratie & ontwerp Mathilde Bindervoet Productie De Nieuwe Oost Coproductie URLAND.

Met dank aan Toneelgroep Oostpool.

Mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland, Fonds21, Dioraphte.