Ons Wereldrijk - geannuleerd

Hotel Modern
di 22 dec - zo 3 jan
Een voorstelling over de vroege geschiedenis van Nederland en Indonesië

Een enorme maquette van de Indonesische archipel vult het podium: we zien rijstvelden, oerwouden, moskeeën, dorpjes en steden. 

Het verhaal speelt zich af in de 17e eeuw. We volgen het spoor van de ondernemende Nederlanders die met machtige zeilschepen bij de eilanden aankomen, op zoek naar kostbare specerijen. We zien hoe kanonnen bulderen, schepen zinken, dorpen in vlammen opgaan en hoe vorsten niet alleen hun specerijen, maar ook hun ziel aan de Nederlanders verkopen.

Aanleiding voor het maken van Ons Wereldrijk is de familiegeschiedenis van Hotel Modern-kernlid Herman Helle, wiens ouders in Nederlands-Indië geboren zijn. Voor de research gingen ze te rade bij Indonesische kunstenaars, bij historici en Nederlanders met een Indische achtergrond. 

We maakten Ons Wereldrijk samen met componist Arthur Sauer. Vorig seizoen toerden ze met veel succes voor uitverkochte zalen door heel Nederland. 

In de pers

“Ons Wereldrijk is door de duidelijke toewijding en humor van Hotel Modern nooit ondraaglijk zwart, maar eerder vol mededogen met de ploeterende figuren, de poppetjes die ze zo zorgvuldig neerzetten in die fraai geconstrueerde biotopen.” Volkskrant ★★★★

“Ons Wereldrijk is een schreeuw van ontzetting, een priemende wijsvinger op ons koloniale verleden. ‘Kijk dan! Dit zijn wij!’” Leeuwarder Courant

Team

Makers en spelers Herman Helle, Arlène Hoornweg, Pauline Kalker
Componist en live soundtrack Arthur Sauer
Techniek Edwin van Steenbergen, Bas Standaar, Ruud Lamers, André Goos, Jorn Kortooms
Hulp bij research Prof. Dr. Henk Schulte Nordholt, Tristan Mostert MPhil en Dr. Alicia Schrikker (Universiteit Leiden), Marjolein van Pagee MA, Irwan Ahmett, Bart Westenbroek, Dr. Tom van den Berge, Simon Kemper, Drs. Mark Loderichs e.a. 

Onze speciale dank gaat uit naar Ruud Agerbeek, Anne-Ruth Wertheim, Steve Elbers, Maureen de Jong, Dave Schwab en Albert Kokosky Deforchaux, die hun familieverhalen met ons wilden delen.