M Devijver

Dissident

NTGent
za 20 nov 20:15 - 21:45
Tegendraadse scholieren geven les in provoceren
  • 20 nov
    20:15 - 21:45
    TR Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal
    Geweest

Er wordt veel gepraat over probleemjongeren, maar wat gebeurt er als wij hen het podium geven? Wat is hun verhaal? En wat zijn onze verwachtingen?

Vijf jongeren die op school bekend staan als probleemgeval nemen het podium over. Ze zijn experts geworden in het provoceren van de autoriteiten, soms tegen wil en dank. Nu geven zíj les, in het theater. Wat betekent het om voortdurend de uitzondering te zijn? En wat vertellen de regels en verwachtingen in het middelbaar onderwijs ons over de heersende ideeën over succesvol burgerschap? 

Lara Staal ging aan het werk met jongeren die zich weigeren aan te passen en de macht uitdagen. Hun kijk op de wereld houdt ons een spiegel voor. Wat kunnen we leren van ongemak, van wat ons niet goed uitkomt?

Voor Dissident werkt ze samen met de Gentse muzikant, beatboxer en performer Serdi Faki Alici. Hij coacht de jongeren en is medemaker van de voorstelling.

Het Laatste Woord
20 nov, 10 minuten na de voorstelling
Haltheater

Bij Het Laatste Woord kun je na afloop van de voorstelling, onder het genot van een drankje, aanschuiven in het haltheater. Samen met andere toeschouwers vertel je wat je hebt gezien en hoe het je heeft geraakt, of juist niet. Het woord is aan jou!

Onderdeel van:
Vlaamse lijn

Over Lara Staal 
Lara Staal is een Nederlandse kunstenaar-curator, onderzoeker en schrijver. In 2016 ontwikkelde ze samen met beeldend kunstenaar Jonas Staal Het congres van de utopie in Frascati (Amsterdam). Daarna volgden onder meer De avond van de woede (met rapper Gideon Everduim) en Europe on trial (met mensenrechtenactivist Yoonis Osman Nuur). Naast haar werk als curator en programmamaker schrijft ze voor vakbladen als rekto:verso, Theatermaker, Mister Motley en Etcetera. Bij NTGent ontwikkelt ze naast dit project drie seizoenen lang de reeks De staat van

Team

concept Lara Staal dramaturgie Eline Banken video Pascal Poissonnier decor Grischa Runge coaching en muziek Serdi Faki Alici met Seppe Jacobs, Isaac Van Weyenberg, Siham Lamrini, Haroun Couvreur, Viktor Kroka en Serdi Alici met steun van The Belgian Tax Shelter