Yu Check Tsang

Nadia

Amira al Rawi
De Dansweek 2022:
wo 1 jun - do 2 jun

Als kind is het je grootste angst om je ouders te verliezen. Op jonge leeftijd is dit de realiteit voor Amira. Met het verliezen van haar ouders, is ze ook haar gevoel van thuis en veiligheid verloren. Nadia is de naam van de moeder die Amira abrupt kwijt is geraakt.

Bij het maken van de voorstelling heeft zij oude contacten opgezocht, in zoektocht naar antwoorden. Zoals politieagenten en haar zussen die zij meer dan 18 jaar niet gesproken heeft. Het was een jaar van ontdekkingen, maar zoals je kan voorstellen, ook moeilijke confrontaties.

Deze intieme voorstelling toont de spanning van de verschillende fases van rouwverwerking. In reconstructie van de herinnering, vinden we balans terug. Dat wat hoopvol, veilig en vertrouwd is. 

Over Amira al Rawi
Amira al Rawi is een jonge danseres die zich ontwikkeld heeft als een bijzondere maker met de drang om verhalen te vertellen. Haar doel is om te laten zien dat door verschillen heen, mensen hetzelfde zijn. Dit doet zij door verhalen te vertellen waar een ieder zich op zijn eigen manier mee kan identificeren. Amira confronteert, reflecteert en reageert op maatschappelijke thema’s.

Begonnen in de breakdance scene, heeft Amira zich ontwikkeld in haar eigen authentieke stijl. Deze bestaat uit invloeden van Voguing en Waacking, maar ook House en Hip Hop. In 2017 maakt Amira haar eerste voorstelling met coaching van Shailesh Bahoran; Bouie. Deze voorstelling gaat over het vastzitten in een politiek systeem en het verzet tegen maatschappelijke restricties. Nadia is Amira’s eerste solovoorstelling waarin zij intensief gecoacht is door Shailesh Bahoran en Leo Spreksel. 

Coaching en begeleiding van Leo Spreksel 
Leo Spreksel volgde een dansopleiding aan de Theaterschool in Amsterdam en werkte als danser, docent en als beeldend kunstenaar, waarna hij artistiek directeur werd van het Korzo theater in Den Haag en van het tweejaarlijkse CaDance festival. Onder zijn leiding heeft Korzo zich ontwikkeld als het belangrijkste productiehuis voor de dans. Als dramaturg werkte hij onder anderen met Alida Dors, Kalpana Raghuraman, Revanta Sarabhai, De Dansers. Hij is nu lid van de commissie dans van de Amsterdamse Kunstraad, adviescommissie Nederlandse Dansdagen/jurylid VSCD dansprijzen en adviseur van het fonds Brabant C. Artistiek leider/curator van het Haagse India Dans Festival. Strategisch adviseur voor Shailesh Bahoran bij de voorbereiding van meerjarige aanvraag IRCompany, coach voor choreograaf Junadry Leocaria, choreograaf Amira al Rawi, choreograaf Donna Chittick, choreograaf Alioune Diagne, choreograaf Poernima Gobardhan.

Onderdeel van:
De Dansweek 2022