TWO.

BOG. / Het Zuidelijk Toneel
vr 4 nov 20:15
is not a solo by Lisa Verbelen and Hendrik Lasure
  • 4 nov
    20:15
    TR Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

I read in a book 
thinking is a form of feeling 
and feeling is a form of thinking
I was so happy to know 
there are not only two ends of the line
not only two ends of the road
that you can be both
that things can be found in between things 

 

Na haar solo’s ONE. en ALL. maakt Lisa Verbelen dit keer geen solo. In TWO. vormt ze een duo samen met gelauwerd jazzmuzikant Hendrik Lasure. Vertrekkend vanuit het thema tegenstellingen en geïnspireerd door het taoïsme en hiphop maken Lisa en Hendrik samen een muziekalbum en met regisseur Suze Milius een theatraal concert. 

TWO. is een oefening om het denken in tegenstellingen om te draaien en te ervaren wat er zich tussen twee uitersten bevindt. 

Verwacht een muzikaal en theatraal concert, woorden én muziek die je voelt én denkt, even hard als zacht, net zo donker als licht, met rook en vuur, water in de woestijn, niet lelijk, niet mooi, helemaal yin en yang, over you and me. 

Over Lisa
Lisa Verbelen (Borgerhout, 1988) studeerde aan de Toneelacademie Maastricht, afdeling Performance en volgde de master muziektheater T.I.M.E. (Koninklijk Conservatorium Den Haag). 

Na ONE. solo by Lisa Verbelen (2015) en ALL. solo by Lisa Verbelen (2019) maakt Lisa met TWO. haar derde solo binnen BOG., de collectie van theatermakers Judith de Joode, Benjamin Moen, Sanne Vanderbruggen en Lisa zelf. Vanuit de overtuiging dat we moeten zoeken naar wat ons als mensen bindt zonder de waarde van het verschil uit het oog te verliezen, maakt BOG. compromisloos, eigenzinnig en open theater voor de zoekende mens anno nu. 

Over Hendrik 
Hendrik Lasure (Brugge, 1997) studeerde piano aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel waar hij in 2017 afstudeerde met een Toots Thielemans Jazz Award.

Hendrik is een muzikale duizendpoot die kan je kennen van zijn band SCHNTZL, zijn ensemble Warm Bad, het trio Thunderblender, APQ, Bombataz of in de band van An Pierlé.
SCHNTZL, het duo waarmee hij samen met Casper Van De Velde al meermaals prijzen wegkaapte, wordt geroemd voor zijn eigenzin­nige idioom dat verwijst naar het minima­lisme van Wim Mertens en Philip Glass, verrijkt met hedendaagse elektro­ni­sche elementen en improvi­satie. 

Voor het album Garden Head van Warm Bad werd Hendrik bekroond met de Sabam Jazz Award. 

"Lasures composities brengen eigenzinnige jazz, speelse pop, pittige improvisatie en mysterieuze hedendaagse invloeden bij elkaar. Ze zijn regelmatig echte oorwurmen en vormen live steevast een platform voor verdere exploratie. Hendrik belichaamt als geen ander de veelzijdigheid en unieke charme van de jonge Belgische jazz. Dit is een statement van een muzikant pur sang." schrijft de jury. 

Ook schrijft Hendrik muziek voor film en theater, waaronder de voorstelling Talkshow (2018) van Suze Milius waar Lisa in speelde. Uit deze samenwerking groeide de wens om eens intensiever samen te werken en elkaars taal te leren kennen. Zodoende beginnen we vol goede moed aan TWO.

In de pers
ONE. solo by Lisa Verbelen werd genomineerd voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2016 en won op het 35ste Fadjr International Theatre Festival 2017 in Teheran de prijs voor Best Vocal Design. In 2018 ontving Lisa de Operadagen Rotterdam Award voor haar bijdrage aan het genre muziektheater. ALL. werd geselecteerd voor het Vlaams Theaterfestival 2020 als één van de meest opvallende voorstellingen van het seizoen.  

"Lisa Verbelen is a remarkable musical performer. (...) Her renderings on stage are intimate, lucid, decisive. She calls out the complexity of all things, which is then translated into a comprehensible score for her audience. What she does is imbued with rhythm; an internal beat. It is no exaggeration to say that ‘she's got it’." de jury van de Operadagen Rotterdam Award 2018 

"In ALL. weet Lisa Verbelen de meest complexe levensvragen samen te ballen in een schijnbaar eenvoudige theatertaal. Installatie, muziek en beeld vertellen het verhaal zonder ooit anekdotisch te worden. ALL. is muziektheater van de zuiverste soort.’ uit het juryrapport van het Vlaams Theaterfestival 2020

 

Het Zuidelijk Toneel
Bij Het Zuidelijk Toneel leer je jezelf kennen. In voorstellingen en projecten ontmoet je de wereld, ontdek je nieuwe inzichten en word je verrast. Wij zetten theatrale ontmoetingen op die het publiek prikkelen anders naar de wereld te kijken.

Als cartograaf van de eigen tijd ontwikkelde Het Zuidelijk Toneel zich tot een uniek gezelschap: geëngageerd, innovatief en steeds gericht op de thematiek van de Ander en het Anderszijn.

Piet Menu staat als curator en initiator aan het hoofd. Samen met co-artistiek leider & regisseur Sarah Moeremans en Ilrish Kensenhuis, hoofd educatie & publiekswerking en in samenwerking met de beste theatermakers vertellen we de verhalen die de wereld nodig heeft. In tijden dat een wereld recht krabbelt door vindingrijkheid en creativiteit laat Het Zuidelijk Toneel zich zien met voorstellingen en innovatieve projecten.

Wij bieden zoekende mensen nieuwe vergezichten door een portie creativiteit aan de werkelijkheid toe te voegen. In 2022-2023 werkt Het Zuidelijk Toneel oa. rondom het thema Normaal.

Team

Van en door Lisa Verbelen en Hendrik Lasure Regie Suze Milius Dramaturgie Roos Euwe Techniek Timo Merkies Productie en publiciteit BOG. & Het Zuidelijk Toneel 

In samenwerking met De Grote Post Met steun van Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Stichting Melanie Met dank aan Ballhaus Ost, De Pianofabriek, De Brakke Grond