©Bowie Verschuuren

Women in Troy, as told by our mothers

Dood Paard
za 26 nov 20:15 - 21:45
De onderbelichte rol van vrouwen in de geschiedenis
  • 26 nov
    20:15 - 21:45
    TR Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal
    Geweest

Women in Troy, as told by our mothers vertelt het mythische verhaal over de belegerde stad Troje vanuit het perspectief van de vrouwen en in het bijzonder vanuit die van de moeders. Heden en verleden worden door elkaar geweven, het persoonlijke en het mythische versmelten, helden worden monsters, slachtoffers worden daders en uiteindelijk eist het koor de hoofdrol op. 

De geschiedschrijving wordt bekeken met een feministische blik. De tekst is van de hand van de Portugese theatermaker en schrijver Tiago Rodrigues. Voor Women in Troy, as told by our mothers laat hij zich inspireren door verschillende versies van de mythe, recente wereldgebeurtenissen en de persoonlijke verhalen van hemzelf en de theatermakers: Alesya Andrushevska, Manja Topper, Kuno Bakker, Tomer Pawlicki.

We leven mee met de ambities en visies, angsten en verlangens, frustraties en woedes van Helena, Hecuba, Cassandra en Andromache.

 

Over het gezelschap/de maker
Tiago Rodrigues is een toonaangevende internationale theatermaker en sinds kort artistiek leider van het Festival d’Avignon. Recente werken van hem zijn By Heart, Antony and Cleopatra, Bovary, The way she dies en Sopro, gemaakt op het Festival d'Avignon. Hij combineert waargebeurde verhalen met fictie, herschrijft klassiekers en bewerkt romans. Rodrigues schrijft voor en in samenwerking met de acteurs en is altijd op zoek naar een poëtische vertaling van de werkelijkheid. Dood Paard en Rodrigues maakten in 2011 The Jew of Malta van Christopher Marlowe

Engels gesproken, Nederlands boventiteld

In de pers

‘Women in Troy’ is een intelligente en fascinerende vertelling over mannelijk kwaad.' - de Volkskrant ★★★★☆ 

'Women in Troy, as told by our mothers snijdt grote thema’s aan zonder dat ooit de connectie met het menselijke uit het oog wordt verloren, en laat zo inhoud en vorm naadloos samenvallen.' - Theaterkrant

Lees de recensie van het NRC hier!

Team

Van/door/met Tiago Rodrigues, Alesya Andrushevska, Manja Topper, Kuno Bakker, Tomer Pawlicki, Michael Yallop en Ramses van den Hurk.

Met steun van het Fonds Podiumkunsten, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Gemeente Amsterdam.