Het begon in 2010 in een kelder in Bierbeek, België. Na de koppen te hebben kaalgeschoren, betraden de vier mannen van URLAND dat jaar voor het eerst als collectief het podium. De Gabber Opera was hun eerste kaskraker. Wat volgde is geschiedenis. Het performance collectief, bestaande uit Ludwig Bindervoet, Jimi Zoet, Thomas Dudkiewicz en Marijn Alexander de Jong, laat zich inspireren door technologische ontwikkeling, wereldliteratuur en hedendaagse beeldcultuur. De voorstellingen zijn beeldende, muzikale en fysieke performances over universele thema’s.

Seizoen 2018/2019

In het komende seizoen is URLAND te zien met hun driejaarlijkse fesitival De UR-triënnale 2018. Hierin werpt URLAND een kritische blik op De Oktobertragödie (2011), een nagesynchroniseerd Wagneriaans sprookje gebaseerd op De eeuwige terugkeer van het fascisme van Rob Riemen, en op de existentiële sci-fi-performance House on Mars (2011), over twee mannen en een boordcomputer op zoek naar een nieuwe zon. Urland stelt vragen over traditie, overlevering en (her)interpretatie. 

Ook komt URLAND dit seizoen met de nieuwe voorstelling URLAUB. URLAND gaat op reis en neemt mee: lievelingsmuziek, lekkere kostuums en oervader Nietzsche. URLAND ontkoppelt. URLAND wil namelijk even vrij zijn van millennialtragiek. URLAUB is een persoonlijke, existentialistische poging theatrale onrust te baren en échte tijd te doden.

Ludwig, Jimi, Thomas en Marijn leerden elkaar kennen op de Toneelacademie Maastricht. Sinds de oprichting in 2010 heeft URLAND in binnen- en buitenland opgetreden, in clubs en theaters maar ook op festivals als Lowlands en Down the Rabbit Hole. Sinds 2013 is de groep verbonden aan Productiehuis Theater Rotterdam in de vorm van een meerjarig begeleidingstraject. Tijdens deze samenwerking heeft URLAND de Internettrilogie gebracht waarmee het de opkomst, expansie en grenzeloze belofte van het internet onderzoekt.

In 2014 werd het werk van URLAND bekroond met de Henriëtte Hustinxprijs. Ook ontvingen ze twee nominaties voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs: in 2015 voor de voorstelling EXPLORER/Prometheus Ontketend en het jaar erop voor Bedtime Stories, een solovoorstelling van Thomas Dudkiewicz.


EXPLORER/Prometheus Ontketend


Seizoen 2017/2018

Met het Gilgamesj-epos als grondbeginsel, bracht URLAND van 28 februari tot en met 2 maart 2018 de voorstelling Ur. Ze stichtten een Dictatuur van Performance, één die ook met henzelf afrekent.

Buiten de producties voor Theater Rotterdam waren Marijn, Thomas, Ludwig en Jimi ook in andere producties te zien. Zo werkten ze mee aan de kerstmusical van de Toneelschool Amsterdam en bracht Jimi een solo samen met Nastaran Razawi Khorasani.

Events in dit thema