Ann Van den Broek / WArd/waRD

De choreografieën van Ann Van den Broek ontstaan uit een mix van emotie en analyse. Rauw, expressief, filmisch, temperamentvol en realistisch. Met thema’s als onrust, strijd, dwangmatigheid en fanatisme wil Ann haar bezoekers raken en aanzetten tot nadenken. In iedere voorstelling zit ruimte voor twijfel en interpretatie bij de toeschouwer.

Seizoen 2019/2020

In seizoen 2019/2020 gaat Memory loss van Ann Van den Broek bij Theater Rotterdam in première. Dit is de laatste voorstelling uit het drieluik The Memory Loss Collection rond dementie en geheugenverlies. De voorstelling behandelt eerst de fasen van geheugenverlies en daarna van het verlies van persoonlijkheid. In een interactief decor verliest een deel van de vijftien performers (dansers, muzikanten en amateurs) steeds meer het eigen ik. Tekst, beweging, muziek en technologie komen samen in een spel met realiteit en illusie.
 

Seizoen 2018/2019

In het seizoen 2018/2019 start WArd/waRD een groot project onder de naam The Memory Loss Collection. Met drie voorstellingen en een randprogrammaprogramma met lezingen en workshops wordt de bezoeker meegenomen in een onderzoek naar de werking van hersenen en het effect van geheugenverlies op de mens en de omgeving.

De eerste voorstelling in de reeks, Blueprint on Memory, ging 11 oktober 2018 in première tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht. De blauwdruk is letterlijk zichtbaar op de vloer. De performers bewegen zich langs draden, kabels, pedalen en triggers en camera’s De complexe chaos test het mentale en fysieke geheugen van de performers, maar biedt tegelijkertijd een houvast in hun bewegingen.

Muziek speelt een belangrijke rol in het werk van Ann Van den Broek. De laatste jaren werkte ze nauw samen met componist Arne van Dongen, vocalist Gregory Frateur (Dez Mona) en contrabassist Nicolas Rombouts. Inspiratie haalt ze grotendeels uit de muziek en songteksten van Nick Cave. In veel van haar werken is zijn muziek te horen.

De Vlaamse danste na haar dansopleiding aan de Rotterdamse Dansacademie bij onder anderen Elisa Monte Co., Krisztina de Châtel, Galili Dance en Charleroi/Danses. In 1996 werd zij genomineerd als danseres voor de Nederlandse Zilveren Theaterdansprijs met SOLO IV van Krisztina de Châtel. Haar eigen gezelschap WArd/waRD richtte ze op in 2000. De naam komt van het Engelse woord ‘ward’ dat een vorm van bescherming betekent. Voor Ann betekent dit een plaats waar men veilig kan samenkomen en werken, met alle ruimte voor discussie. Een plek waar men zich niet conformeert aan de heersende orde, maar deze met kritische blik benadert.

Seizoen 2017/2018

In het seizoen 2017/2018 zette Ann haar tournee met Accusations voort. Ook met haar voorstelling The Black Piece ging ze internationaal op tournee. Voor deze voorstelling won Ann de Dioraphte Dansprijs en de VSCD Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie van het seizoen 2014/2015. Bij Theater Rotterdam hernam ze haar voorstelling FF+Rew 60:00.

In Londen ging ze onderzoek doen naar de samensmelting van muziek, installatie, choreografie en woord, wat haar werk typeert. Een nieuw thema dat ze hierin onderzoekt is geheugenverlies en het zelfbeschikkingsrecht kwijtraken.

Events in dit thema