Alida Dors te gast op Nederlandse Dansdagen Gala

Op vrijdag 1 oktober is Alida Dors, artistiek directeur en choreograaf van Theater Rotterdam, te gast op het Nederlandse Dansdagen Gala. Niet alleen maakt zij kans op de Zwaan voor de meest indrukwekkende dansproductie voor haar voorstelling Or Die Trying, ook toont zij een korte, speciaal voor deze avond gemaakte choreografie. Hierin combineert zij fragmenten uit haar voorstellingen Or Die Trying en R.I.O.T. tot één nieuwe performance.

Over het Nederlandse Dansdagen Gala

Tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala worden traditiegetrouw de dansprijzen van ons land uitgereikt: de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht voor veelbelovend choreografietalent, de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek voor veelbelovende makers van jeugddans, en de prestigieuze Zwanen, de Oscars van de Nederlandse dans vanuit VSCD. Op deze feestelijke avond vieren dansers, choreografen en publiek samen de prestaties binnen de Nederlandse dans. Het Gala is de aftrap van de Nederlandse Dansdagen, een jaarlijks festival in Maastricht waar het beste van de Nederlandse dans wordt getoond.

Over Or Die Trying
Alida Dors heeft met Or Die Trying een interdisciplinaire dance chronicle met invloeden uit hiphop en moderne dans gemaakt, waarin dansers en thaiboksers het gevecht aangaan met hun eigen grenzen. In het spanningsveld van ambitie, verwachtingen, zelfdiscipline en zelfdestructie, zoeken zij hun eigen weg. Volgens de Dansjury is Or Die Trying een voorstelling “waarin op intelligente en intrigerende wijze thema’s als wilskracht en doorzettingsvermogen over het voetlicht worden gebracht”. Ook roemt de jury de relevantie van de voorstelling: “Mede door de korte filmbeelden van haar vader wordt de persoonlijke urgentie van choreograaf Alida Dors voelbaar. Incasseren en nooit opgeven, door de generaties heen, Dors heeft met Or Die Trying wederom een zeer relevante en aangrijpende voorstelling gemaakt.”

Or Die Trying is van 7 t/m 9 oktober te zien in TR Schouwburg, daarna gaat de voorstelling op tournee langs Nederlandse theaters. Klik hier voor meer informatie.

Over R.I.O.T.
R.I.O.T.  is de eerste voorstelling die Alida Dors maakt bij Theater Rotterdam, het is tevens haar eerste voorstelling voor de grote zaal. In R.I.O.T. maakt Alida Dors de onrust van de wereld voelbaar. Met het onderbuikgevoel van een opstand komen dans, spoken word, film en live muziek samen. R.I.O.T. is een voorstelling over mensen, over ons, over jou in het spanningsveld van opstand, woede en hoop. We zien negen dansers in opstand komen. Ze hebben elkaar nodig om door te gaan. Zij aan zij vechten ze tegen de gezamenlijke vijand. Maar het gezicht van de vijand is niet één gezicht. Het verandert van kleur, systeem, geslacht en afkomst en laat overal ter wereld rokende brandhaarden achter. Zwart tegenover wit, LGBTQ tegenover hetero, arm tegenover rijk en het Westen tegenover de rest.

R.I.O.T.  gaat op zaterdag 15 januari 2022 in première in TR Schouwburg, daarna gaat de voorstelling op tournee langs Nederlandse theaters. Klik hier voor meer informatie.