© Sanne Peper

Bejubelde toneelbewerking van Slachthuis vijf keert terug naar Rotterdam

Op dit moment tourt Slachthuis vijf door Nederland en op 29 april, 30 april & 4 mei komt de bejubelde voorstelling terug naar Rotterdam. Acteurs Bram Suijker, Hannah Hoekstra en Jip van den Dool breng de klassieker van de Amerikaanse schrijver Kurt Vonnegut op de planken onder regie van Erik Whien.

Begin januari repeteerde Erik Whien met zijn team aan Slachthuis vijf, niet wetende dat de voorstelling ten tijde van de tournee in een nieuwe oorlogscontext zou staan. Met het uitbreken van de nieuwe oorlog in Oekraïne, reflecteert deze theaterbewerking van het anti-oorlogsboek van Kurt Vonnegut niet alleen op de Tweede Wereldoorlog, maar ook op alle jonge soldaten die op dit moment op hun kinderkruistocht zijn.

"Slachthuis vijf doet je happen naar adem” ★★★★★ NRC

In Slachthuis vijf doolt de Amerikaanse soldaat Billy Pilgrim (Bram Suijker) door heden, verleden en toekomst. Het ene moment (her)beleeft hij de aanslag op Dresden, het andere moment bevindt hij zich op de planeet Tralfamadore. En ook zien we hem in gesprek met zijn kinderen (Hannah Hoekstra en Jip van den Dool), die bezorgd zijn om Billy’s waanideeën en de herbelevingen van traumatische gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Billy zijn leven lijkt een grote tragedie, maar wie Slachthuis vijf en het werk van Kurt Vonnegut kent, weet dat het verhaal alles door elkaar is: existentieel, hilarisch, spannend, sciencefiction en filosofisch.

"Slachthuis vijf heeft een lichtvoetigheid in zich die maakt dat deze voorstelling nergens loodzwaar wordt." ★★★★ De Telegraaf

Op vrijdag 18 maart ging de voorstelling in première bij Theater Rotterdam. Hoofdrolspeler Bram Suijker ontving lovende kritieken voor zijn "fenomenale balanceer-act" (Theaterkrant) en "geweldige timing en tekstbehandeling" (NRC). En wat vond het publiek van de voorstelling? We maakten tijdens het premièrefeestje een rondje over de dansvloer:

Meer weten over de voorstelling? 
Wil je kennismaken met de acteurs van Slachthuis vijf of jezelf alvast onderdompelen in de wereld en het werk van Kurt Vonnegut? Lees hier verder.

Info en speeldata
Meer informatie over het contexprogramma, alle speeldata en tickets vind je hier.