Nationale Dodenherdenking bij Theater Rotterdam

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien onder de naam Theater Na de Dam. Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen, die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Ook Theater Rotterdam doet mee aan deze landelijke manifestatie. Dit jaar spelen op 4 mei de voorstellingen Slachthuis vijf van TR maker Erik Whien en Kamp van Hotel Modern in TR locatie Schouwburg. TR Educatie presenteert de voorstelling AFGEDANKT in samenwerking met Rotterdamse jongeren.

We openen de avond van 4 mei gezamenlijk met een gratis voorstelling, The Wound Dresser, van OT Rotterdam. Deze vindt plaats in de Hal bij Theater Rotterdam locatie Schouwburg. Om 20:00 is er een herdenkingsmoment bij de mediawand.

Het programma op 4 mei bij Theater Rotterdam

The Wound Dresser
OT ROTTERDAM
wo 4 mei 19:00 TR Schouwburg - Hal Theater

Afgelopen februari werd de Wound Dresser in een geënsceneerde versie uitgevoerd in het kader van een project met studenten van Codarts afdeling klassieke zang. In het gedicht van Walt Whitman kijkt de schrijver terug op de periode dat hij in de Amerikaanse Burgeroorlog als verpleger aan het front werkte. Hij trok zich het lot van de jonge soldaten aan en probeerde alles voor hen te doen wat in zijn macht lag.

Slachthuis vijf
Theater Rotterdam: Erik Whien
wo 4 mei 20:30 TR Schouwburg - grote zaal

"Slachthuis vijf doet je happen naar adem” NRC ★★★★★

Slachthuis vijf van Kurt Vonnegut wordt vaak omschreven als anti-oorlogsboek, maar het is alles door elkaar: existentieel, hilarisch, spannend, sciencefiction en filosofisch. Regisseur Erik Whien heeft de afgelopen jaren bewezen dat hij op weergaloze manier boeken kan bewerken voor het toneel. Na Revolutionary Road van Richard Yates en Verdriet is het ding met veren van Max Porter, brengt hij nu het bijzondere meesterwerk Slachthuis vijf naar de grote zaal, met acteurs Bram Suijker, Hannah Hoekstra en Jip van den Dool.

Kamp
Hotel Modern
wo 4 mei 21:00 TR Schouwburg - kleine zaal

“Indrukwekkend en waarachtig spel met duizend onbeholpen poppetjes.” de Volkskrant

Een enorme maquette van Auschwitz-Birkenau vult het podium. Overvolle barakken, duizenden poppetjes in concentratiekampkleding, een spoorlijn, de poort met de woorden Arbeit macht frei. Met Kamp geeft Hotel Modern vorm aan het onvoorstelbare: de grootste massamoord in de geschiedenis, in een speciaal opgezette vernietigingsstad.

AFGEDANKT
TR: educatie
wo 4 mei 18:00 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vochten honderden Surinamers vrijwillig voor de bevrijding van Nederland en Nederlands-Indië. Daarna werden ze afgedankt. Wat is er precies gebeurd met deze vrijwillige helden? In AFGEDANKT verdiepen elf Rotterdamse jongeren zich in de rol van Surinaamse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken verschillende ervaringsdeskundigen waaronder de kleindochter van Alwin Dors, een Surinaamse oorlogsveteraan die meevocht in Nederlands-Indië. Op basis van zijn verhaal maken zij een voorstelling over een zwarte bladzijde van de Nederlandse oorlogsgeschiedenis. 

Theater Na de Dam op tournee

Theater Na de Dam benadert elk jaar theatermakers met de vraag of zij speciaal voor 4 mei een nieuwe voorstelling willen maken die een actueel perspectief biedt op de Tweede Wereldoorlog en de wereld van vandaag. Deze voorstellingen gaan na 4 mei op tournee. Emma Lesuis is een van deze makers en zij komt op 12 mei naar Theater Rotterdam met haar voorstelling Meer dan bauxiet.

Meer dan bauxiet
Theater Na de Dam & Emma Lesuis
do 12 mei 20:30 TR schouwburg - Krijn Boon Studio

Emma Lesuis doet onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog in Suriname. Suriname viel onder het Koninkrijk der Nederlanden en was dus ook van 1940 tot 1945 in oorlog. De Amerikanen haalden er bauxiet voor de wapenindustrie, dat is wel bekend. Maar er zijn zoveel meer verhalen. Emma ging naar Suriname, sprak met mensen die die periode beleefd hebben en bezocht de plekken van belang. Het resultaat van haar onderzoek presenteert ze deze avond, met muziek van Rory Ronde.

 

Het landelijke programma van Theater Na de Dam vind je op www.theaternadedam.nl