Sanne Peper

Hans Croiset neemt afscheid met Eindspel bij Theater Rotterdam

“Een bijna vrolijk verlatingsritueel met een fenomenale Hans Croiset.” ★★★★★ de Volkskrant
“'Prachtig ingeleefd spel van Hans Croiset” ★★★★ NRC

Toneelcarrière van bijna 70 jaar
Hans Croiset (1935, Amsterdam) is acteur, regisseur, artistiek leider en auteur. Hij werd opgeleid door zijn vader Max Croiset, de Russische regisseur Sjarov en Ton Lutz. In 1953 begon hij zijn carrière als acteur bij het Rotterdams Toneel. Croiset speelde tijdens zijn carrière veel grote rollen en werd ook al vroeg artistiek leider en regisseur. Hij is daarmee van grote betekenis geweest voor het Nederlandse toneel. In 1973 richtte hij theatergezelschap Publiekstheater op, waar naast zijn vader ook acteurs als Sigrid Koetse, Eric Schneider en Petra Laseur deel van uitmaakten. In 1987 fuseerde het gezelschap met Toneelgroep Centrum tot het nieuwe gezelschap Toneelgroep Amsterdam. In 1988 startte hij in Den Haag het Nationale Toneel. In 1996 richtte hij met Ronald Klamer Het Toneel Speelt op, een nieuw Amsterdams toneelgezelschap met acteurs als Peter Blok, Carine Crutzen en Gijs Scholten van Aschat. Ook na de pensioengerechtigde leeftijd blijft Hans grote toneelrollen spelen bij verschillende gezelschappen. Hij won tweemaal de Louis d'Or (1980, 2017), de toneelprijs voor beste mannelijke acteur.


Over Eindspel
Deze klassieker van Samuel Beckett in regie van TR maker Erik Whien werd in 2019 lovend ontvangen en als een van de beste voorstellingen van het seizoen geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival. Erik Whien werkt nu met een deels nieuwe cast: naast Hans Croiset en Elsje de Wijn schitteren acteurs Eelco Smits en Gerardjan Rijnders. 

Vier personages zitten in hun schuilplaats en kunnen daar niet weg. De blinde en verlamde Hamm (Hans Croiset) is afhankelijk van zijn kreupele bediende Clov (Eelco Smits). De bejaarde ouders van Hamm, Nagg (Gerardjan Rijnders) en Nell (Elsje de Wijn), leven in een vuilnisbak. Het einde is in zicht. Maar zolang het niet zover is, gaan ze door. Ze spelen hun eindspel. En dat is geestiger dan het lijkt. “Niets is grappiger dan het ongeluk”, zegt Nell. Beckett buit dat komische potentieel meesterlijk uit.

 

Praktische informatie
Je kan Eindspel van Theater Rotterdam nog tijdens de landelijke tournee zien van 10 mei t/m 5 juni 2022.
Meer informatie vind je op www.tr.nl/eindspel