Jacob Derwig genomineerd voor de Louis d’Or

Jacob Derwig is genomineerd voor de Louis d’Or 2022, voor zijn rol als vader in Verdriet is het ding met veren van Theater Rotterdam en regisseur Erik Whien. De Louis d’Or is de prijs voor de meest indrukwekkende mannelijke dragende rol en wordt dit jaar uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater in Internationaal Theater Amsterdam op zondag 11 september 2022.


De jury over Jacob Derwig:

“Wat Jacob Derwig in Verdriet is het ding met veren neerzet is zonder meer uitzonderlijk. Hij imponeert met grillig, ongepolijst en meerduidig spel in een voorstelling waarvan je hoopt dat die nog lang op het repertoire blijft. In anderhalf uur tijd bouwt Derwig aan een gelaagd personage, dat in al zijn vezels rouwt om zijn overleden vrouw. Zwaarte en humor wisselen elkaar voortdurend af in de dubbelrol met de kraai, die de pijn en de leegte belichaamt en de vader die constant op de pijnlijke werkelijkheid wijst en wordt gewezen. De onvoorspelbaarheid van deze dubbelrol zorgt voor een constante spanning op het toneel. Zo bouwt Jacob Derwig in een grootse acteerprestatie een standbeeld van liefde. Het is een prestatie van een toneelspeler die boven zijn rol uitstijgt, waarbij acteur en personage één worden, gespeelde emoties versmelten in echte emotie, en techniek en tekstbehandeling er niet meer toe lijken te doen. Een prestatie waarbij je hoofd nog enkel registreert en je hart volloopt. Een prestatie zo compleet, zonder volmaakt te willen zijn, met alle rauwe randen er nog aan. Oprechtheid van lach tot traan.”

Verdriet is het ding met veren is vanaf 15 november tot en met 23 december te zien in de Nederlandse theaters.

Ook genomineerd voor een Louis d’Or zijn:

Bram Suijker voor zijn rol in Trojan Wars bij HNTjong & Het Nationale Theater. Bram speelde onlangs ook in Slachthuis vijf van Theater Rotterdam in een regie van Erik Whien en is tijdens het Theaterfestival te zien op 3 en 4 september.

De Nederlandse Toneeljury: “Het afgelopen seizoen mag met recht het seizoen van Bram Suijker genoemd worden. In dit seizoen is hij sneller dan het licht, losgerukt van de tijd en aanvoerder van de troepen. Hij brengt je naar tijdszones waar je nooit eerder bent geweest.

Jan-Paul Buijs voor zijn rol in BAAAAAA bij Circus Treurdier

 

Genomineerd voor de Theo d’Or, de meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol zijn:

Hadewych Minis voor haar rol in Girls & Boys bij Toneelgroep Oostpool, te zien op 9 en 10 september bij Theater Rotterdam.
Sien Eggers voor haar rol in Sartre & De Beauvoir bij  Het Zuidelijk Toneel, te zien op 5 april bij Theater Rotterdam
Charlie Chan Dagelet voor haar rol in Mamma Medea bij Theatergroep Suburbia
Janni Goslinga voor haar rol in De dokter bij  ITA Ensemble

Lees het volledige juryrapport