Mathieu Wijdeven en Raoul de Jong genomineerd voor de Toneelschrijfprijs 2022!

Hieronder kan je het juryrapport lezen:

‘De genomineerde teksten combineren een grote bekommernis om onze wereld met een pen die poëtisch excelleert, speels is en met veel virtuositeit een glasheldere stem geeft aan wie niet gehoord werd en/of wordt”, schrijft de jury. Er werden 122 Nederlandstalige toneelteksten ingezonden, van stukken die tussen 1 januari 2020 en 31 december 2021 voor het eerst – live of online – zijn opgevoerd.

In Het waarom beantwoord van Mathieu Wijdeven en Raoul de Jong (gespeeld door Mathieu Wijdeven bij Productiehuis Rotterdam) ziet de jury „zorgvuldig uitgebalanceerde woorden en zinnen”, die op „elegante, hartgrondige en verdraaid gedocumenteerde manier een stem geven aan een man die jammerlijk weinig gehoord werd”. Die man is George Gerhardus Theodorus Rustwijk, een Surinaams kunstenaar. Conclusie: „een meesterlijk geconstrueerde, beeldende theatertekst”.

De Toneelschrijfprijs wordt uitgereikt op 2 september tijdens het Nederlands Theater Festival. De auteur van de bekroonde tekst ontvangt 10.000 euro. De andere genomineerden ontvangen elk 1.000 euro. Een van de vier genomineerde toneelteksten wordt bovendien vertaald in het Frans. De Toneelschrijfprijs is een samenwerking tussen Literatuur Vlaanderen, het Nederlands Letterenfonds, de Taalunie en het Fonds Podiumkunsten.

Met de Toneelschrijfprijs willen Literatuur Vlaanderen, het Nederlands Letterenfonds, de Taalunie en het Fonds Podiumkunsten gezamenlijk de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering ervan onder de aandacht brengen en stimuleren. De auteur van de bekroonde tekst ontvangt 10.000 euro, de andere genomineerden elk 1.000 euro. Een van de vier genomineerde toneelteksten wordt bovendien vertaald in het Frans en gepromoot in Frankrijk, een project van onder meer Literatuur Vlaanderen, Kunstenpunt en Performing Arts Fund NL.

Hier kan je het volledig artikel lezen