Salih Kilic

Europefiction 2023

Kijk je graag over grenzen heen, wil jij samen theater maken en ben je niet vies van op het podium staan? Dan zijn wij op zoek naar jou! (16 – 25 jaar)

Tijdens Europefiction ga je met andere jongeren in Rotterdam aan de slag om toe te werken naar een performance. Vanaf maart ’23 kom wekelijks je bij elkaar op maandagavond en maak je samen een stuk. In theaters door heel Europa gebeurt hetzelfde. Eind juli ontmoet je de andere Europese jongeren tijdens het zomerkamp in Duitsland. Je gaat dan een week lang samen theater maken, discussiëren, koken, dansen en muziek maken met elkaar.

Aanmelden

Iets voor jou? Kom op maandag 20 februari ’23 kennismaken. Je bent welkom op locatie TR8 William Boothlaan van 19:00 tot 21:00. Aanmelden kan hier!

Waarom Europefiction?

EUROPEFICTION roept ontmoeting en dialoog op in een tijd waarin grenzen weer zichtbaar en voelbaar zijn geworden, waarin internationale betrekkingen nieuwe wegen moeten vinden. Solidair samenwerken – ook binnen Europa – is geen gegarandeerd succes, maar een flexibel proces dat steeds opnieuw moet worden vormgegeven. EUROPEFICTION creëert bewustwording hiervan en zoekt artistieke antwoorden op de vragen die opkomen bij het omgaan met dit proces. Het project is gebaseerd op vijf theaters in het Ruhrgebied, dat begon met het voorgangerproject "pottfiction" voor Culturele Hoofdstad RUHR.2010, om jongeren te vragen: "In wat voor wereld wil je leven? En wat ben je bereid ervoor te doen?” – en om er artistieke antwoorden op te vinden. Sindsdien is het eens zo unieke project gestabiliseerd en geïnternationaliseerd. 

Met wie ga je werken?

Naast andere deelnemers ga je werken met drie jonge makers. Zij ontwikkelen een stuk met het thema van dit jaar: digitalisering. Je gaat met hen nadenken over vragen als: Wat deel je online? En zijn digitale ontmoetingen persoonlijk? 

Pleun Peters is theatermaker en maakt artistieke programma’s en projecten die zich begeven op de grens van theater, educatie en rituelen. Het theater is voor Pleun een ontmoetingsplek waar verschillende jongeren en kunstvormen elkaar kunnen inspireren. Voor het 5e jaar is Pleun betrokken als maker en groepsleider bij Europefiction. 

Naomi Tuininga vertaalt sociaal-politieke onderwerpen graag naar theater. Hierbij maakt zij verbinding tussen speler en publiek. Als oud-deelnemer van Europefiction voelt Naomi een sterke binding met het project. Naomi heeft ervaren dat het samenkomen met internationale jongeren en praten over politiek en samen kunst maken ertoe doet. Het bracht haar inspiratie, maar vooral hoop voor de toekomst en veel plezier.

Naomi Landman is onze laatste maker en autonoom kunstenaar. Gegroeid in theater is zij zich nu aan het verdiepen in beeldende/performance kunst. Als deelnemer heeft Naomi drie keer meegedaan aan Europefiction, waardoor het nu tijd is voor een volgende stap: mee maken!