Lamiae El Hajjaji

Europefiction 2023

Theater maken, discussiëren, koken, dansen en muziek maken samen met Europese jongeren uit de landen Duitsland, Frankrijk, Engeland, Italië en Hongarije. Tijdens Europefiction programma ga je met andere jongeren in Rotterdam aan de slag om toe te werken naar een performance. Vanaf maart ’23 kom wekelijks je bij elkaar op maandagavond en maak je samen een stuk. In theaters door heel Europa gebeurt hetzelfde. Tijdens het Europefiction zomerkamp ontmoet je de andere Europese jongeren. Het zomerkamp vindt plaats van zaterdag 29 juli t/m zondag 6 augustus in Dortmund (Duitsland). Met de groep verblijven we de hele week op het zomerkamp. Ervaring? Niet nodig, wel motivatie. Want jij vindt het leuk om bezig te zijn als young creative. Van podcastmakers tot spoken word artiesten en dansers. Iedereen is welkom als je tussen de 16 en 25 jaar jong bent. 

Meedoen aan Europefiction is gratis. Maar na aanmelding verwachten we wel dat je elke repetitie aanwezig bent. Dit jaar hebben we plek voor 15 deelnemers, daarom hebben we een kennismakingsavond om te checken of jij en wij het echt leuk vinden om met elkaar aan de slag te gaan. Ready? Let's go! 

Open repetitie en kennismaking: ma 13 maart, 19.00 - 22.00 uur bij TR8 William Boothlaan
Het moment om kennis te maken met de deelnemers en makers. Achteraf kun je beslissen of je deelneemt of niet.

Ja, ik wil mij aanmelden dus ik klik hier!

Tijdens deze avond krijg je alle ins en outs van het programma. Vragen? Die kan je tijdens deze avond genoeg stellen. Ook krijg je deze avond een workshop van de makers om elkaar te leren kennen (geen voorbereiding nodig).

Nog meer data en details

Repetities maandagen: van 19.00 t/m 22.00 uur.
maandag 13 maart (open repetitie en kennismaking)
maandag 20 maart
maandag 27 maart
maandag 3 april
maandag 24 april
maandag 8 mei
maandag 15 mei
maandag 22 mei
maandag 5 juni
maandag 26 juni.

Repetities weekend in juni/juli: van 11.00 t/m 17.00 uur.
Zaterdag 10 juni
Zaterdag 17 juni
Zondag 2 juli

Waarom Europefiction?

EUROPEFICTION roept ontmoeting en dialoog op in een tijd waarin grenzen weer zichtbaar en voelbaar zijn geworden, waarin internationale betrekkingen nieuwe wegen moeten vinden. Solidair samenwerken – ook binnen Europa – is geen gegarandeerd succes, maar een flexibel proces dat steeds opnieuw moet worden vormgegeven. EUROPEFICTION creëert bewustwording hiervan en zoekt artistieke antwoorden op de vragen die opkomen bij het omgaan met dit proces. Het project is gebaseerd op vijf theaters in het Ruhrgebied, dat begon met het voorgangerproject "pottfiction" voor Culturele Hoofdstad RUHR.2010, om jongeren te vragen: "In wat voor wereld wil je leven? En wat ben je bereid ervoor te doen?” – en om er artistieke antwoorden op te vinden. Sindsdien is het eens zo unieke project gestabiliseerd en geïnternationaliseerd. 

Met wie ga je werken?

Naast andere deelnemers ga je werken met drie jonge makers. Zij ontwikkelen een stuk met het thema van dit jaar: digitalisering. Je gaat met hen nadenken over vragen als: Wat deel je online? En zijn digitale ontmoetingen persoonlijk? 

Pleun Peters is theatermaker en maakt artistieke programma’s en projecten die zich begeven op de grens van theater, educatie en rituelen. Het theater is voor Pleun een ontmoetingsplek waar verschillende jongeren en kunstvormen elkaar kunnen inspireren. Voor het 5e jaar is Pleun betrokken als maker en groepsleider bij Europefiction. 

Naomi Tuininga vertaalt sociaal-politieke onderwerpen graag naar theater. Hierbij maakt zij verbinding tussen speler en publiek. Als oud-deelnemer van Europefiction voelt Naomi een sterke binding met het project. Naomi heeft ervaren dat het samenkomen met internationale jongeren en praten over politiek en samen kunst maken ertoe doet. Het bracht haar inspiratie, maar vooral hoop voor de toekomst en veel plezier.

Naomi Landman is onze laatste maker en autonoom kunstenaar. Gegroeid in theater is zij zich nu aan het verdiepen in beeldende/performance kunst. Als deelnemer heeft Naomi drie keer meegedaan aan Europefiction, waardoor het nu tijd is voor een volgende stap: mee maken!
 
Theaters/partners: 
Rotterdam (Theater Rotterdam) – Bochum (Junges Schauspielhaus) 
Liverpool (20 Stories High) – Gelsenkirchen (Consol Theater) 
Bologna (La Baracca) – Herne (Theater Kohlenpott) 
Budapest (Kolibri Theatre) – Hamm (Helios Theater) 
Paris (Transplanisphère) – Dortmund (KJT Dortmund) 
 
Europefiction Academy 
De Europefiction Academy richt zich op het (door)ontwikkelen van nieuwe artistieke en communicatieve strategieën om de waarde van de stem van jongeren op een democratisch Europa te markeren. In samenwerking met de zes internationale theaterpartners, ex-deelnemers en een breed netwerk van de deelnemende Europefiction partners wordt door middel van een samenspel van politiek en kunst deelbare antwoorden gegeven op sociaal-artistieke en transnationale vragen via een meerstemmig perspectief.  
 
Meer weten? Inspiratie nodig? Check: Europefiction

Meer Jong Talent bij Theater Rotterdam
Nieuwsgierig naar wat we verder doen voor young creatives? Check de Jong Talent pagina.