Lamiae El Hajjaji

Waarheidscommissie 2023

Wat hebben vooroordelen, framing  en het tentoonstellen van mensen met elkaar te maken? Hoe zijn vroeger en nu aan elkaar verbonden? Ben jij tussen de 15 en 28 jaar oud en wil je op zoek naar antwoorden op deze vragen, of weet je ze al? Dan heeft Theater Rotterdam een plek voor jou in het bijzondere project ‘De Waarheidscommissie’. Hoe jij als young creative aan deze- one of a kind- performance mee kunt doen? Lees verder! 

For real for real? 

Besef: in Human Zoo’s werden mensen vroeger als ‘exotische attracties’ tentoongesteld. Je weet wel, net zo als op een kermis of in een pretpark. Ook in Rotterdam was dat zo,  misschien wel op een paar kilometer van waar jouw eigen huis staat. Real talk. 

Dit verborgen stuk (koloniale) geschiedenis wordt dit voorjaar door Waarheidscommissies in verschillende steden onderzocht. In Amsterdam, Arnhem, Gent en in ons eigen Rotterdam vormen naast professionele onderzoek comités, ook groepen young creatives een eigen onderzoekscrew.

In Rotterdam verdiept de crew zich samen met professionele onderzoekers en TR-coaches Jasmine & Senna in archiefmateriaal en onderzoeken ze de ‘mensentuinen’ die de Human Zoo’s eigenlijk waren. De resultaten van alle onderzoek comités worden terechtgesteld in een totaalperformance. Net als in een rechtbank. De uitkomsten, de uitspraak dus, wordt gepresenteerd in de verschillende steden. 

Wat doet de Rotterdamse crew?

In vijf maaksessies werk je samen met andere creatives aan een rapport, dat onderdeel wordt van de performance in Rotterdam. 

‘De Waarheidscommissie’ gaat in oktober 2023 tijdens het performancefestival Feeling Curious in première. Het Rotterdamse werk presenteren we op 2 juni 2023 aan de jongerencrews uit de andere steden. Daarna wordt de output onderdeel van de totaalperformance. Wat deze output wordt? Dat hangt af van wie jullie zijn als makers; alle disciplines zijn welkom. Niets is off limits. Yes, read it again.

Genoeg info? You know what to do! Aanmelden kan via de button hieronder.

Praktisch

 • Data van de werksessies:

  Werksessie 1: 1 april 2023 14:00 – 18:00 uur
  Werksessie 2: 15 april 2023 14:00 – 18:00 uur
  Werksessie 3: 13 mei 2023 10:00 – 15:00 uur
  Werksessie 4: 14 mei 2023 10:00 – 15:00 uur
  Werksessie 5: 27 mei 2023 10:00 – 16:00 uur
  Toonmoment: 2 juni (tijdstip n.t.b.)

  Wil je meedoen maar ben je niet beschikbaar op alle data? Laat het ons dan even weten via het inschrijfformulier, dan kijken we wat er mogelijk is.

 • Locatie: Theater Rotterdam @ locatie TR8 William Boothlaan
 • Beschikbaar zijn voor de performances in september en oktober 2023 is fijn, maar niet verplicht
 • Deelname is gratis; we waarderen jouw tijdsinvestering in dit belangrijke project en weten zeker dat je er geen spijt van zal krijgen

Vragen?
Mail naar jong@theaterrotterdam.nl of DM ons via Instagram @theaterrotterdamjong

Nieuwsgierig naar wat we verder doen voor young creatives? Check de Jong Talent pagina.

Samenwerkingspartners
Theater Rotterdam slaat voor dit project de handen ineen met IMPACT. 

IMPACT is een ontwikkelingsplatform in Rotterdam voor creatieve makers met professionele ambities. IMPACT biedt coaching, werk-& presentatieruimte en verbindt nieuwe makers met het werkveld. Meer informatie via www.maakimpact.co of @maak.impact op Innstagram. 

Andere partners zijn Theater DEGASTEN, Musis & Stadstheater Arnhem, de Brakke Grond, deBuren en Action Zoo Humain.