Sanne Peper

Vier vragen aan... Sadettin Kirmiziyüz

In Lawrence of Arabia ,12 en 13 november te zien in TR Schouwburg, worden 27 scènes die nog misten in de gelijknamige, historische dramafilm toegevoegd. Sadettin Kirmiziyüz vertelt ons in het kort meer over de nieuwe versie van het oude heldenepos.

In deze voorstelling voegen jullie scenes toe aan de gelijknamige Britse historische dramafilm uit 1962. Waarom hebben jullie toevoegingen aan een legendarische film, die toentertijd wel 7 Oscars heeft gewonnen ?

De film is toe aan een update: in het origineel zitten geen vrouwenrollen, belangrijke Arabische personages worden gespeeld door Engelse acteurs of zijn helemaal weggelaten en het hele, complete verhaal wordt niet verteld!

Wat denk je dat regisseur David Lean van jullie toevoegingen had gevonden?

Ik denk dat hij heel blij zou zijn geweest, maar dat hij zijn versie al lang genoeg vond.

Beeld: Sanne Peper

Moeten wij vooraf nog heel snel de film bekijken of kunnen wij ook lekker genieten van jullie voorstelling zonder deze film in onze achterhoofd.

Je kunt zeker genieten van de voorstelling zonder dat je de film gezien hebt. Mocht je toch de tijd hebben (de film is vrij lang), is het natuurlijk wel heel leuk om ook de film te kijken. Een goede tip van een van de spelers: je kunt hem ook versneld afspelen. Je krijgt het verhaal ook op die manier grotendeels mee ;-).

Wil je zelf nog een aantal woorden kwijt aan de bezoekers?

Het verhaal van Lawrence, het verhaal van WO I, het ontstaan van het moderne Midden-Oosten, allemaal geen simpele koek. Dus hou je vast, we gaan de diepte in! En zoals Marjolijn het zelf zo mooi beschrijft: "Om te snappen waar we ons nu in bevinden moeten we begrijpen hoe we hier gekomen zijn. Via het verhaal van Lawrence willen we laten zien hoe geopolitieke en ecologische problemen samenhangen en hoe gevaarlijk het is om je geschiedenis te simplificeren.

Lawrence of Arabia is 12 en 13 november te zien in Theater Rotterdam, locatie Schouwburg. Klik hier voor meer info en tickets.