Reactie Volkskrant artikel

Vandaag is er in de Volkskrant een artikel verschenen dat een zeer kritische terugblik bevat op Theater Rotterdam vanaf de fusie in 2017. Met koppen als “Theater Rommeldam…… De grote mislukking… Theater Rotterdam in crisis” en speciaal gemaakte dramatische tekeningen trekt de Volkskrant alle registers open. Veel van de kritiek van de geciteerde geïnterviewden richt zich op het functioneren van de verschillende directies in het verleden

In alle eerlijkheid: de voorbije jaren van Theater Rotterdam waren niet eenvoudig. De fusie heeft kenmerken vertoont van een dynamiek van afbreken en opbouwen, van continueren en veranderen, van aanpassen en vernieuwen.  Ze heeft een grote wissel getrokken op de organisatie. Ik erken de onrust en pijn die hiervan het gevolg zijn. Ik kan het echter niet laten te benadrukken hoe trots ik ben op ieders inzet en de wijze waarop Theater Rotterdam sinds 2017 ruimschoots heeft voldaan. Jaarlijks gaan bijna 300.000 bezoekers naar onze voorstellingen in Rotterdam en daarbuiten. Onze makers hebben de afgelopen jaren prachtige voorstellingen gemaakt en tal van nominaties en prijzen ontvangen. 

Ik betreur het dat dit negatieve artikel is verschenen.  We moeten leren van het verleden maar vooral ook kijken naar voren. Het artikel is  voor ons ook een prikkel om met extra inzet en inspiratie te werken aan onze toekomstplannen.  En we blijven een genereuze invulling geven aan de open en diverse kunstorganisatie die we willen zijn. Een theater geworteld in de wereldstad Rotterdam en haar ecosysteem en met een (internationale) impact. Een theater voor en met het publiek. Wij zien de toekomst vol vertrouwen en ambitie tegemoet. Dit artikel zal ons daar niet van weerhouden.

Tot ziens in ons theater

Walter Ligthart