Philippe Magoni

Vijf redenen om te gaan - Kirina

Kirina, zaterdag 22 feb te zien in TR Schouwburg, is geen voorstelling van Afrikaanse artiesten over Afrika. Het is een voorstelling gemaakt door wereldburgers met Afrikaanse roots geïnspireerd op hun eigen belevingen in een geglobaliseerde wereld. Nieuwsgierig? Lees hier nog 5  redenen om te gaan!

1. Choreograaf Serge Aimé Coulibaly heeft zich laten inspireren door het populaire Epos van Sundiata, over de Slag bij Kirina. Uit deze strijd ontstond het Mandinka-rijk in West-Afrika, het verhaal van een volk in zijn tocht en strijd naar een toekomst.

2. Maar let op, Kirina is niet een vertelling van één historische gebeurtenis. Het epos was een inspiratiebron, naast vele andere verhalen en hedendaagse feiten. De voorstelling vertelt juist een tijdloos verhaal over mensen op drift, over het wat en het hoe van migraties en hun invloed op de maatschappij.

3. De Burkinese choreograaf heeft zich ook laten inspireren door Griekse tragedies en klassiekers zoals Macbeth en The Rite of Spring, wat terug te zien is in de voorstelling.

4. De bekroonde en populaire Malinese zangeres Rokia Traoré zorgt voor de muziek.

5. En, in Amerika zijn ze ook al om!

“Kirina was een verbluffende voorstelling die een zweterige, rituele en extatische dans combineerde met voortstuwende muziek en een bezwerend verhaal.” - The New York Times.

 

Kirina - Faso Danse Théâtre / Serge Aime Coulibaly is zaterdag 22 februari te zien in de grote zaal van Theater Rotterdam, Schouwburg.  Klik hier voor meer informatie en tickets.