Rotterdamse jongeren presenteren podcast op 4 mei

Eigenlijk was de bedoeling dat we op maandag 4 mei samen met negen Rotterdamse jongeren van Mavo Centraal en Wolfert College ISK een voorstelling zouden spelen in het kader van Theater Na de Dam. Maar de theaters zijn gesloten. Toch gingen de jongeren door met hun onderzoek naar de geschiedenis van Nederlands-Indië ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en brengen dit op 4 mei samen in een digital magazine en podcast genaamd Terlantar / Ontheemd. Een van die jongeren is de 16-jarige Syrar Halloum, afkomstig uit Syrië.

Gammel bootje
Syrar zit op het Wolfert College in een Internationale Schakelklas. Na drie jaar beheerst hij het Nederlands goed genoeg om volgend jaar verder te gaan in de reguliere bovenbouw van de HAVO. Daarna wil hij verder studeren, liefst aan een universiteit, om leraar natuurkunde te worden. In vloeiend Nederlands vertelt hij over zijn vader. Die vluchtte voor de oorlog in Syrië en maakte een levensgevaarlijke reis, deels in een gammel bootje op zee. Toen in Nederland alles goed was geregeld, haalde hij zijn vrouw en drie kinderen veilig met het vliegtuig naar hun nieuwe thuisland. Nu woont het gezin in Rotterdam-West. Vader en moeder hebben werk gevonden als docenten Arabisch en economie. Syrars zus en broer studeren al aan het hoger onderwijs. Voor het project van Theater Rotterdam werd Syrar benaderd door ‘meneer Jasper’. Met hem had hij eerder aan toneelstukken gewerkt. Jasper Vaillant bracht hem in contact met Axel die het verhaal vertelde van zijn uit Nederlands-Indië afkomstige grootouders.

Syrar: “Ik was verbaasd over het verhaal van Axel. Zijn grootouders voelden zich niet welkom toen ze uit Nederlands-Indië naar Nederland kwamen, terwijl iedereen voor ons echt aardig is. Vroeger was het dus heel anders dan nu. Over mezelf en het verhaal van Axel ga ik gedichten schrijven. Dat is mijn hobby. Ik doe dat zowel in mijn eigen taal als in het Nederlands. Soms vind ik het nog best moeilijk om rijmwoorden te vinden.

Theater Na de Dam
Theater Na de Dam bestaat sinds 2010. Jonge theatermakers wilden meer zeggingskracht geven aan de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking op de Dam op 4 mei. Voor jongeren dreigden de herdenking en de Tweede Wereldoorlog te abstract te worden. Verdieping was nodig door jongeren in contact te brengen met ouderen. Hun persoonlijke verhalen maken het verleden tastbaar. Theater Na de Dam heeft een theatrale vorm en wordt precies om 21.00 uur op verschillende podia gepresenteerd. In 2010 alleen nog in Amsterdam, maar tegenwoordig zijn er gelijktijdig zo’n honderd voorstellingen per jaar op diverse podia in heel Nederland. Voor de elfde editie van dit jaar zijn, vanwege de gesloten podia op 4 mei, allerlei alternatieven bedacht.

THEATER NA DE DAM BIJ THEATER ROTTERDAM
Het digital magazine en de podcast Terlantar / Ontheemd vind je vanaf maandag 4 mei om 10.00 uur op www.tr.nl/ontheemd

Artikel geschreven door Helmut de Hoogh in opdracht van Theater Rotterdam.