Tjon Rockon wint grootste podiumprijs van Nederland

Theatermaker Tjon Rockon, voorheen maker bij Productiehuis Theater Rotterdam, heeft de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2020 in de wacht gesleept. Met het prijzengeld van € 60.000 per winnaar is het de grootste podiumprijs van het land. De prijs werd maandagavond 7 september uitgereikt in de Metaal Kathedraal in Utrecht aan Tjon Rockon en medewinnaar choreograaf Katja Heitmann.

Het Gieskes-Strijbis Fonds wil vrijdenken en verbeelden stimuleren en reikt de prijs jaarlijks uit aan twee makers die bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit van de Nederlandse podiumkunsten. “Wat beide makers met elkaar gemeen hebben, is dat ze – ondanks de systemen waarin zij zich bewegen – op zoek gaan naar manieren om hun eigen spelregels te bepalen en hun eigen kaders te scheppen. Zij laten zich niet door een (vaak weerbarstige) praktijk dicteren; hun eigen dromen dicteren een geheel nieuwe praktijk. Bovendien voelen zij een sterke urgentie om school te maken: ze werken aan een gemeenschap, een tableau, een brede groep van medemakers waarmee zij hun werkwijze kunnen delen,” aldus de adviescommissie onder leiding van dramaturg Tobias Kokkelmans. 

De afgelopen jaren werkten Productiehuis Theater Rotterdam en Tjon Rockon nauw samen in verschillende opvallende ontwikkeltrajecten en producties. Productiehuis Theater Rotterdam was onder andere producent van de voorstellingen Bouta, genomineerd voor de BNG Nieuwe Theatermaker prijs 2013, van Papapa (2018) en Ma Pang Pang (2019). Artistiek leider van Theater Rotterdam Alida Dors was tevens master of choreography van de twee laatstgenoemde voorstellingen.

"Tjon is altijd zijn eigen ding blijven doen. Hij gaat bijna als een antropoloog met zijn onderzoek aan de slag, om zich vervolgens volledig onder te dompelen in de (sub)cultuur. Het resultaat is altijd anders, maar duidelijk een ritueel van 'The Master of Rituals'. Mijn felicitaties aan Tjon met deze mijlpaal in zijn carriere, rock on!" – Alida Dors.

Als uitgestroomde theatermaker van Productiehuis Theater Rotterdam gaat Tjon Rockon vanaf seizoen 20/21 zelfstandig verder met zijn eigen performance genootschap Grande Loge, welke hij in 2018 heeft opgericht. Cultureel rijk talent – geschoold en autodidact – wordt hier klaargestoomd voor een persoonlijke doorbraak en nieuwe openbaringen naar een andere mentaliteit.

Tijdens de Openingstrack van Theater Rotterdam opende Grande Loge het seizoen met de zeer sterke en positief ontvangen performance Who am I, who are you? Van 23 september t/m 25 september zal het collectief van Tjon Rockon opnieuw te zien zijn in de Local Heroes Track met een exclusieve voorvertoning van CO-VID PRO: Collaborative Video Project. Hij werkte hiervoor samen met verschillende Rotterdamse performers en filmmakers, en wil hiermee community building in tijden van Corona stimuleren.

Klik hier voor meer informatie over de Local Heroes Track