René van 't Hof genomineerd voor Louis d'Or voor rol in Eindspel

Op het Gala van het Nederlands Theater is bekend gemaakt dat René van ’t Hof door de Nederlandse Toneeljury genomineerd is voor de Louis d’Or-prijs. De nominatie is toegekend voor zijn rol in de Theater Rotterdam productie Eindspel, in een regie van Erik Whien. Het Gala is onderdeel van het Nederlands Theater Festival en heeft afgelopen avond in alternatieve vorm plaatsgevonden.

Voorafgaand aan het Gala heeft het NTF 2020 de acteur middels een Zoom gefeliciteerd met zijn nominatie voor de prestigieuze prijs. Volgens de jury heeft Van ’t Hof zijn nominatie meer dan verdiend, dankzij zijn “vervreemdende, fysieke theatertaal” en zijn “beheerste vertolking”.

Ook regisseur Erik Whien is bijzonder lovend over zijn samenwerking met Van ’t Hof: “Met René aan een tekst van Beckett werken is een feest, het personage uit Eindspel past hem ook als een jas. René geeft hem precies de juiste tragiek en lichtheid. Ik ben heel erg trots op hem en deze nominatie.”
Naast de nominatie van René van ’t Hof voor de Louis d’Or, is de voorstelling Eindspel zelf geselecteerd voor de Officiële Juryselectie van het NTF 2020. Daarmee is de bewerking van Samuel Becketts lichtvoetige tragedie één van de beste voorstellingen van afgelopen seizoen.
Naar verwachting is Eindspel volgend jaar weer te zien in de Nederlandse theaters.

Over Eindspel
Vier personages zitten in hun schuilplaats en kunnen daar niet weg. De blinde en verlamde Hamm (Hans Croiset) is afhankelijk van zijn kreupele bediende Clov (René van ’t Hof). De bejaarde ouders van Hamm, Nagg (Cas Enklaar) en Nell (Elsje de Wijn), leven in een vuilnisbak. Het einde is in zicht. Maar zolang het niet zover is, gaan ze door. Ze spelen hun eindspel. En dat is geestiger dan het lijkt. “Niets is grappiger dan het ongeluk”, zegt Nell. Beckett buit dat komische potentieel meesterlijk uit.


 “Hans Croiset en René van ’t Hof zijn fenomenaal in deze lichte, absurde regie van Samuel Becketts Eindspel.” - ★★★★★ de Volkskrant


“Alle aandacht gaat uit naar de acteurs die met trefzekere precisie hun rollen vertolken.” - ★★★★ De Telegraaf

“En met spelregie kan Erik Whien gelukkig wel uit de voeten. Zijn versie van Eindspel onderscheidt zich door de speelsheid van de acteurs, die de in potentie loodzware tekst van een enorme gelaagdheid voorzien door deels tegen de tekst in te spelen.” - Theaterkrant


“Regisseur Erik Whien houdt de voorstelling verrassend licht.” - ★★★★ NRC

Lees het digital magazine voor meer informatie over Eindspel

Aanvullende informatie over het Nederlands Theater Festival is te vinden op www.tf.nl