'Ik breng magie in de theaterervaring'

Wat doe ik hier? Een simpele en tegelijk levensgrote vraag die we (ons) als Theater Rotterdam graag stellen. Zingeving is immers de brandstof van alle kunst. In de portrettenserie Wat doe ik hier vertellen mensen die dichtbij ons staan over hun relatie met Theater Rotterdam, hun plek in de wereld en hun kijk op het leven. Door de ogen van anderen, leren we onszelf kennen.

Tekst: Ellen Mannens | Foto: Khalid Amakran

Jornt Bras
Lichttechnicus Theater Rotterdam, muzikant Boom Boom du Terre, componist en sounddesigner bij Walvisnest

"Zonder licht zie je niks. Alleen al daarom is licht belangrijk in het theater. Licht brengt een decor tot leven. Licht schept diepte. Licht wekt de suggestie dat er méér is door mínder te laten zien. Licht biedt je de keuze wat je wel en niet laat zien, waar je de ogen van het publiek naartoe leidt. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de kleuren en temperaturen van licht.
 
Lichttechniek is een hulpmiddel waarmee je de ervaring van het publiek kunt beïnvloeden. Als het publiek zich niet bewust is van die techniek, doe je het goed. Theater is immers een illusie. Een decorstuk moet uit het niets lijken te verschijnen. Dat is de magie van theater. 

Tegelijkertijd voedt het werken in het theater ook mijn creativiteit. Ik heb jaren als lichttechnicus voor Nighttown gewerkt en later in Off Corso, Calypso en de Maassilo. Ik ben opgeleid als drummer en treed nog steeds op als Boom Boom du Terre en ik ben sounddesigner bij Walvisnest. De afwisseling in het werk zorgt dat ik geïnspireerd blijf. 

Alles wat ik doe, sluit op elkaar aan. In de sounddesigns van Walvisnest proberen we ook mensen onbewust een beleving te bieden met licht en geluid, net als ik in het theater doe. 
Uiteindelijk zijn alle zintuigen nodig om de magie van theater te ervaren."

Terug naar overzicht