Plusprogrammering

Inleiding en nagesprek

Kijken is een actieve handeling. Dit motto is leidend bij het ontwikkelen van alle programma’s die voorafgaand en na afloop van de voorstellingen plaatsvinden. Vooraf aan veel Grote Zaal voorstellingen bieden we je de mogelijkheid om in een inleiding of nagesprek het gezelschap beter te leren kennen. Om meer te weten te komen over de context en de achtergronden en zo met een andere bril de voorstelling te bekijken. De inleidingen zijn bijna altijd gratis te bezoeken en vinden een uur voor aanvang van de voorstelling plaats in de erker van de schouwburg.

Bij Het Laatste Woord kun je na afloop van de voorstelling, onder het genot van een wijntje en een nootje, aanschuiven in het Haltheater. Samen met andere toeschouwers vertel je wat je hebt gezien en hoe het je heeft geraakt, of juist niet. Het woord is aan jou!

Alle inleidingen en nagesprekken staan bij de voorstellingen in de voorstellingsagenda.

Mediawand 

In de hal van TR Schouwburg vindt je onze mediawand. Ieder moment dat de schouwburg open is voor publiek is hier een programma op te zien. Fotografie en video over Rotterdam, gemaakt in Rotterdam. De programmering wordt verzorgd door videokunstenaar Ferri Ronteltap. 

Beeldspoor

Een gebouw als de schouwburg vraagt, smeekt bijna om sporen van al die mooie, prachtige, belangwekkende of onthutsende voorstellingen die we dagelijks tonen. Herinneringen aan bijzondere theatermomenten die op een of andere manier moeten worden vastgelegd. Niet zoals vroeger door middel van een portrettengalerij van acteurs en actrices; maar met schilderijen en foto's, die geïnspireerd zijn door het theater en waaraan de kunstenaar een geheel eigen invulling geeft. Aan weerszijden van de brede trappen naar de Grote Zaal van de Schouwburg tref je een uitgebreide collectie beelden aan die deel uitmaken van de Beeldspoor kunstcollectie.

Met de architect van de Schouwburg, Wim Quist, heeft de toenmalige directie in 1988 het plan ontwikkeld om totaal 84 aluminium platen (90 x 105 cm) aan de muren boven de trappen te bevestigen. Deze platen kunnen elk op een eenvoudige manier worden gedemonteerd en aan de kunstenaar worden meegegeven. In de beslotenheid van zijn atelier kan de kunstenaar zijn indrukken en ideeën gestalte geven. Van de kunstenaar wordt verwacht dat hij/zij het theaterprogramma bestudeert en voorstellingen bezoekt, om vanuit zijn/haar opvatting een kunstwerk te maken met een autonoom karakter.

Catalogus

Een Beeldspoorcatalogus is te koop bij de kassa van TR Schouwburg (€ 34,00). Jaarlijks ontvang je een uitnodiging voor de vernissage en automatisch de aanvulling voor de catalogus van de nieuwe werken.