foto Benning & Gladkova

Panic Room

Theater Utrecht / Floor Houwink ten Cate
do 9 mei 20:00 - 21:15
Een intiem, poëtisch en fysiek duet van Abke Haring en Jacob Derwig
  • 9 mei
    20:00 - 21:15
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Grote zaal

Midden in een Niemandsland staat een huis waar twee geliefden elkaar treffen. De één is ziek en op de vlucht voor het onontkoombare einde. De ander is een oorlogscorrespondent die terugkeert van een levensveranderende reis naar een conflictgebied. In een race tegen de klok dringt het verleden zich aan hen op en dwingt hen elkaar tot op het bot te fileren. Wanneer de wereld door de wanden heen breekt en de kamer te klein blijkt voor hun conflict, reizen ze af naar de plek waar een onbevattelijk verlies diep onder het hete zand begraven ligt. Eén ding is zeker: in het diepste donker schuilt een nog grotere duisternis.

Panic Room is een intieme en lijfelijke voorstelling over sterven en afscheid nemen. Waar eindigt het recht op het langste leven en begint de verantwoordelijkheid voor de dood van de ander? Na hun succesvolle samenwerking aan het familiedrama Sea of Silence slaan Floor Houwink ten Cate, Esther Duysker en Abke Haring voor Panic Room de handen ineen met Jacob Derwig


Over de makers

Regisseur en schrijver Floor Houwink ten Cate (1987) maakt urgente voorstellingen op het snijvlak van theater, opera en film, gebaseerd op persoonlijke gewetensvragen. In haar beeldende en fysieke portretten viert ze het ongemak en de pijn van het leven door grote morele dilemma’s terug te brengen tot de menselijke maat en door onderbelichte problemen op te blazen tot operateske proporties.

Theater Utrecht is het stadsgezelschap van Utrecht en maakt nadrukkelijk geëngageerd theater, gericht op existentiële thema’s. Altijd in een nieuw verhaal, en in nieuwe vormen. We putten daarbij uit alle mogelijke bronnen: van persoonlijke verhalen, literatuur en muziek tot modehuizen, popcultuur en clubs. Onze makers experimenteren ongeremd met nieuwe technieken, vertelvormen en publieksrelaties en zo verkennen we doelbewust de uiterste reikwijdte van het theater.

__________________________________________________________________________________________________________________


Recensies


Trouw ★★★★★

De twee geliefden zoeken naar contact om deze enorme tweespalt heen. Die zoektocht zetten Haring en Derwig hartverscheurend mooi neer.

Twee mensen op het podium, een minimaal decor en achtergrondverhaal, nog geen anderhalf uur – maar juist die spaarzaamheid laat in Panic Room alle ruimte voor emotie.

Als Haring met alleen lijf en stem schetst wat zij aantreft in oorlogsgebied, doet zij dat zo meeslepend dat het met echte beelden nauwelijks ontroerender had kunnen zijn.

Jacob Derwig speelt tegenover [Haring] bezieling met angstige, soms boze breekbaarheid.

Panic Room is een verhaal als een verse wond, met een geheel oncynische kijk op de onbevattelijke verhouding tussen mens en oorlog, liefde en dood, het individu en de wereld. Maar uiteindelijk ook een roerende liefdesgeschiedenis. Om in te lijsten en met je mee te dragen.

De Volkskrant ★★★★

Hoogtepunt is de lange monoloog van Abke Haring waarin ze minutieus verslag doet van een orgie van geweld als ze terechtkomt op een slagveld. Hartverscheurend.

Een intrigerende soundscape van Jimi Zoet

Die buitenwereld is hier dus die van een oorlog en een vernietigende ziekte. Allebei dodelijk en desastreus. Daarom is het slotbeeld zo mooi en betekenisvol.

 

NRC ★★★

[Jacob] Derwig is niet zo vaak meer in de theaters te zien, maar in Panic Room van Theater Utrecht vormt hij een sterk koppel met Abke Haring, ook een actrice die een zaal kan dwingen tot aandacht.

In een prachtige, beeldende scène spreidt Haring één voor één haar armen voor hem, waar hij eerst aarzelend maar dan gretig instapt. Zij klimt in hem, hij laat zijn hoofd even rusten op haar schouder in vertrouwen. Regisseur Floor Houwink ten Cate bouwt meer van zulke stille, fysieke spelmomenten in.

Van een melancholiek liefdesduet in het zicht van de dood transformeert Panic Room in een politiek debat over het nut en de noodzaak van westerse aanwezigheid in oorlogsgebieden.

Team

Regie: Floor Houwink ten Cate
Tekst: Esther Duysker & Floor Houwink ten Cate
Spel: Abke Haring & Jacob Derwig
Dramaturgie: Liet Lenshoek
Tekstbijdrage: Abke Haring, Jacob Derwig & Casper Vandeputte
Compositie: Jimi Zoet
Kostuumontwerp: Rebekka Wörmann
Decorontwerp: Marloes en Wikke
Lichtontwerp: Varja Klosse
Geluidsontwerp: Sander van der Werff
Videoadvies: Hendrik Walther 
Lichttechnicus: Mart Hielema 
Kleder: Sanne Kamp & Nathalie Alink
Regieassistent: Anna op de Weegh
Assistent decorontwerp: Merel de Vroome & Fay van Erp (stage)

Met dank aan: Berthe Spoelstra & Ronald Schinkelshoek