foto: Bowie Verschuuren

Op Hoop van Zegen

DOOD PAARD
za 23 dec 20:15
Heijermans’ aanklacht tegen gewetenloze ondernemers
  • 23 dec
    20:15
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

Herman Heijermans schreef met Op hoop van zegen (1900) een vlammende aanklacht tegen de misstanden in de zeevisserij. Reders stuurden vissersschepen als drijvende doodskisten het water op, met als doel het verzekeringsgeld op te strijken als de boot verging. De bemanning was bijzaak. 

Het ondernemerschap op zee, waar Nederland vaak trots op is, verliest hier al zijn glans. Het verhaal van de roekeloze ondernemer die vindt dat hij geen andere keus heeft en het armzalige vissersgezin dat wordt uitgebuit grijpt nog steeds aan. Maar niet alleen een hedendaagse visser, ook pakketbezorgers of het bagagepersoneel van Schiphol kunnen zich erin herkennen. 

Over het podium giert de wind. Dood Paard haalt in een uitgebeende versie van Op hoop van zegen de scherpste kanten van dit meesterwerk naar boven. 

Toneelgezelschap Dood Paard
Toneelgezelschap Dood paard maakt voorstellingen op basis van uiteenlopende inspiratiebronnen: klassieke teksten, moderne klassiekers, nieuwe teksten, actuele thema’s. Het werk is eigenzinnig en open, rauw en filosofisch, humoristisch en pijnlijk, controversieel en bejubeld, uitzinnig en ingetogen. 

Dood paard werkt als een collectief. Het artistieke team bestaat uit de toneelspelers Manja Topper en Kuno Bakker en technisch producent Michael Yallop. Voor de voorstellingen in seizoen 2023-2024 wordt het collectief aangevuld met Joachim Robbrecht, Janneke Remmers, Mokhallad Rasem en Magne van den Berg.

Team

van en met Joachim Robbrecht, Kuno Bakker, Manja Topper en anderen