Studio Erasmus

Erasmus Universiteit
di 9 apr 20:30 - 21:45
Dinsdag 9 april: Studio Erasmus met oa. Onno Steenbeek en Daantje Derks.
  • 9 apr
    20:30 - 21:45
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Hal

Studio Erasmus is de talkshow van de Erasmus Universiteit over wetenschap en actualiteit. Met interviews, minicolleges en livemuziek. Op dinsdag 9 april onder meer over onze obsessie met superhelden, het wel of niet investeren in wapenhandel door pensioenfondsen, en hoe we onze smartphone te baas kunnen blijven.

De Erasmus Universiteit over de actualiteit en het laatste academische onderzoek – dat is Studio Erasmus. Verrassend, prikkelend, maar altijd academisch verantwoord. Met deze editie op het programma:

-          Moeten pensioenfondsen meer in wapens investeren? Onno Steenbeek (hoogleraar Risicobeheer van Pensioenfondsen) over het morele kompas van het grote geld. Moet er meer geld naar wapens? Minder naar fossiel? En welke rol hebben institutionele beleggers eigenlijk in het creëren van een betere wereld?

-          Is je telefoon de baas, of jij? Daantje Derks (hoogleraar Technology Facilitated Work-Life Integration) over hoe de alomtegenwoordigheid van de smartphone heeft geleid tot een vervaging van de grens tussen werk en privé. Hoe zorgen we dat we hier niet aan ten onder gaan, maar vooral de voordelen van technologie kunnen benutten?  

-          Waarom zijn we zo geobsedeerd door superhelden? Etienne Augé (docent Erasmus School of History, Culture, and Communication) en Barry Fitzgerald (TU Eindhoven) schreven het boek Superheroes waarin ze op zoek gaan naar de verklaringen voor de populariteit van het grootste filmgenre van dit moment. Zijn superhelden een spiegeling van de maatschappij?

-          Moet bij een medisch of verkeersongeluk het contact tussen slachtoffer en veroorzaker makkelijker worden gemaakt? Minicollege door Femke Ruitenbeek-Bart (Erasmus School of Law) over haar promotieonderzoek naar hoe veroorzakers ongelukken ervaren. Kan contact beide partijen helpen in het verwerkingsproces?

-          En een optreden door de Erasmus Music Association.

 

Dinsdag 9 april 2024 | 20.30 – 21.45 uur (inloop met livemuziek vanaf 20.00 uur) | 
Theater Rotterdam, Schouwburg (Schouwburgplein 25, 3012 CL Rotterdam) | Toegang gratis, reserveren sterk aanbevolen.

Studio Erasmus is een programma van de Erasmus Universiteit, in samenwerking met Studium Generale en Theater Rotterdam. Presentatie: Geert Maarse.