Beeld door Pris Roos

Open Table: Impactful activism

Theater Rotterdam
di 28 mei 18:00 - 21:30
Een programma waar beeldende kunst, food, performance, muziek en betekenisvolle gesprekken samenkomen.
  • 28 mei
    18:00 - 21:30
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Hal

Ben jij klaar voor een zintuiglijke ervaring waar beeldende kunst, food, performance, muziek en betekenisvolle gesprekken samenkomen? Voor een nieuwe plek in Rotterdam waar je elkaar ontmoet, en samen brood breekt? 

Stap dan binnen in de wereld van Open Table, een programma dat je meeneemt op een reis langs culinaire verrassingen met muzikale bijdragen van verschillende artiesten. Waar we waardevolle verbindingen leggen en ingewikkelde onderwerpen bespreekbaar maken.

Met Open Table creëren we een tijdelijke, maar memorabele samensmelting van verschillende werelden. Een safer space waar we elkaar zien en horen. Alida Dors, artistiek directeur van Theater Rotterdam, zegt hierover:

“TR gaat vol voor de ontmoeting, voor echte connectie. Vanuit de grondhouding Ik ben door jou maken we ons sterk voor het wij-denken. Voor het besef dat alle interacties met anderen, ons mens maken.”

Het centrale thema van deze eerste editie is activisme en we focussen vooral op lokale initiatieven. Op plekken waar overheden zaken laten liggen waardoor mensen tussen wal en schip raken en hulp nodig hebben, ontstaan succesvolle burgerinitiatieven. Zo ontstaat er lucht en krijgen mensen een beter leven door een helpende hand van een buur. Goed voorbeeld hiervan is Stichting Feis, die erin slaagt om pakketten met voedsel en hulpgoederen af te leveren in Gaza, daar waar grote NGO’s  lange tijd onsuccesvol waren. Hoe kan dat? Hoe gaan dit soort organisaties te werk, zonder hulp van de Nederlandse overheid? Maar ook Aktiegroep het Oude Westen, een bewonersorganisatie die al meer dan 50 jaar veel impact maakt in de wijk het Oude Westen. Ze zijn ooit ontstaan om de sloop van woningen tegen te houden. Tegenwoordig zet deze organisatie zich nog altijd in voor actuele thema’s zoals energiearmoede en (groen)voorzieningen in de wijk. Inmiddels zijn ze opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland. Hoe bewaren zij continuïteit in hun werk? Hoe houden zij vinger aan de pols bij de bewoners, waar grotere instanties hen vaak over het hoofd zien? Beide intitiatieven zijn tijdens deze avond aanwezig om hun verhaal te doen. 

We starten de avond met een poëtische column van dichter en activist Jerry Afriyie, Pris Roos is verantwoordelijk voor het kunstwerk dat bij deze editie hoort. Moderator van de avond is Rajiv Bhagwanbali, programmeur, regisseur en art director met Rotterdamse, Surinaamse en Indiase roots die als culturele ondernemer als geen ander weet hoe je zelf je idealen kunt verwezenlijken. Gery Mendes en Shishani zijn ook onderdeel van de line up; zij zullen een speciaal optreden verzorgen.

Tijdens deze avond kookt chef-kok Emmo Achthoven voor de gasten én het publiek; een driegangenmenu waar het publiek een sample box van krijgt, zodat je mee kan proeven. DJ LoveSupreme maakt voor elke editie een mixtape waarin het centrale thema van de avond centraal staat.