Kerst in Paramaribo

Het Volksoperahuis
do 31 mrt 20:30 - 22:00
  • 31 mrt
    20:30 - 22:00
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

40 jaar onafhankelijkheid en calypso-heimwee

Suriname is nu 40 jaar onafhankelijk. Het land lijkt op het eerste gezicht niets met Nederland gemeen te hebben, behalve dan de taal en de ANWB borden. Maar van de 800.000 Surinamers wonen 300.000 mensen in Nederland. Zij werden hier beroemde voetballers, advocaten, politici én theatermakers. Hoe staat het met de band tussen Nederland en de voormalige kolonie? En kent de (Surinaamse) Nederlander het Suriname van nu nog wel?
Samen met actrice en zangeres Manoushka Zeegelaar Breeveld en haar in Paramaribo wonende vader Borger Breeveld, acteur uit de film Wan Pipel (1976), gaat Het Volksoperahuis op onderzoek uit. Kerst in Paramaribo is een theatraal reisverslag langs de donkere en lichte kanten van een jong land, 40 jaar na de onafhankelijkheid. En zoals altijd bij Het Volksoperahuis is er volop muziek, nu met opzwepende kaseko- en andere Caribische ritmes.

--------------------------------
EXTRA INLEIDING

Voorafgaand aan de voorstelling zal van 19:30 - 20:00 een inleiding plaatsvinden in de Kleine Zaal.
Rosemarijn Hoefte, historicus bij het Leidse KITLV, houdt een inleiding voor iedereen die  meer wil weten over Suriname en de Surinamers in Nederland. Na de Surinaamse onafhankelijkheid kwam een kwart van de Surinaamse bevolking in Nederland wonen. 350.000 Nederlanders hebben Surinaamse wortels. Maar wat weten wij over hen?

Suriname was (en is) in elk geval een echte ‘melting pot’. Sinds de 17e eeuw verscheepten de Nederlanders enorme groepen tot slaafgemaakte mensen uit Afrika naar Suriname. Toen de slavernij in de 19e eeuw was afgeschaft, kwamen tienduizenden Aziatische arbeiders over, die de maatschappij blijvend veranderden. De economische groei van nu trekt duizenden Brazilianen, Chinezen en Haïtianen naar het land. Kortom: Suriname is een land van vele culturen en gezichten.

Team

Van en met Jef Hofmeister, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Kees Scholten, Borger Breeveld en Walther Muringen.