Bart Grietens

Vormen van opdringerigheid

Productiehuis Theater Rotterdam: Collectief Het Paradijs
za 15 jan 15:00
Pushberichten en zoete parfums als antigif tegen polarisering
  • 15 jan
    15:00
    TR Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal
    Geweest

Na hun eerste succes met Paradijsvertraging en een Parade voorstelling over opdringerigheid diept Collectief Het Paradijs dit thema verder uit tot een avondvullende voorstelling. Geïnspireerd op een tekst die Ko van den Bosch speciaal voor het collectief heeft geschreven.

Acht personages verstoren elkaars privésfeer met allerlei vormen van opdringerigheid. Ze zitten elkaar bijna letterlijk op de lip tijdens een absurde metrorit, en wanneer de metro crasht worden de personages naar hun privésfeer gelanceerd. De opdringerigheid volgt ze tot in hun slaapkamers waarin de overprikkeling van de buitenwereld een weg binnen vindt. Er rest hen nog maar één laatste toevluchtsoord: het eigen hoofd. Maar hoe veilig is deze plek?

Van felgekleurde leggings, intens zoete parfums en praatgrage opaatjes tot pushberichten over bomaanslagen en wegblokkadeprotesten. Opdringerigheid lijkt altijd ongewenst, maar misschien kan het ons dichter bij elkaar brengen. In een samenleving waar fake-news, polarisatie en de oproep tot ‘verbinding’ steeds wanhopiger klinkt, kunnen we misschien niet anders dan ons met de beste bedoelingen aan elkaar opdringen. 

'Zeven mannen met ontbloot bovenlijf en een vrouw halen onwaarschijnlijke caperiolen uit in een overvolle bus. Het is grof, hard en stoer, het gaat over verveling, irritatie en over de pornoficatie van de samenleving. Dat alles onder leiding van regisseur Ko van den Bosch, met een fraaie piëta als slotbeeld. Collectief Het Paradijs gaat komend seizoen avondvullend het theater in. Ik kan niet wachten.' ★★★★ Het Parool

Over Collectief Het Paradijs

De leden van Collectief Het Paradijs vonden elkaar tijdens de Mime Opleiding waar zij in 2018 als klas afstudeerden. Hoe verschillend ze ook van elkaar zijn, ze stuwen elkaar onzelfzuchtig omhoog; constant in dialoog met de aanwezigheid van de ander. Ze rijgen humor en tragiek aan elkaar en nemen de tijdgeest op de hak. Hun hele hebben en houwen zetten ze in om samen een verhaal te vertellen in beeldende voorstellingen met een fysieke, explosieve speelstijl, waarin ook de kracht van taal wordt omarmd. 

Team

Spel, productie en vormgeving Santino Slootweg, Jurriaan de Vos, Len Pillen, Luuk Weers, Sue-Ann Bel, Ivar Schutte, Jasper Koopmans, Vincent van Woerkom regie akte1 Ko van den Bosch akte 2 Jakop Ahlbom akte 3 Nicole Beutler eindregie Ko van den Bosch lichtontwerp/techniek Marcel Slagter grafische vormgeving Het IJzeren Gordijn foto Leonel Piccardo scènefotografie Bart Grietens productie Mirjam Zwanenburg dramaturgie Eline de Mey zakelijke leiding Karin van den Berg tourneeplanning Theaterzaken Via Rudolphi coproductie Collectief Het Paradijs, Feikes Huis, Jakop Ahlbom Company, Nicole Beutler Projects, Productiehuis Theater Rotterdam