Wereldtournee - tussenstop

Toneelhuis: Benjamin Verdonck
wo 16 jun
"een half jaar al ondertussen ben ik op wereldtournee in mijn eigen stad"

De trek naar de stad is een weerkerende beweging in de praktijk van Benjamin Verdonck. Of hij vondsten voor zijn verzamelingen opraapt in haar straten, of er grote acties neerzet als Kalender 09, de stad blijft voor Benjamin een plek waar de ganse wereld zich kenbaar maakt in het klein. 

Tijdens zijn reis rond de wereld in 365 dagen gaat Verdonck een jaar lang op stap met kleinschalig en wendbaar werk. Bij een tussenstop in Theater Rotterdam brengt hij nieuw werk voor de stad naar het theater. Een avondvullend programma met mobiele kijkdozen en tafeltonelen, collages en pancartes die de maker op zijn grote wereldtournee in Antwerpen vergezellen.

“Ik ga een reis rond de wereld maken in 365 dagen en ik neem mijn werk mee. Werk dat ik dat jaar maak. Want dat doe ik het liefste, werk maken en het meteen aan iemand tonen. Die iemand is dit jaar zoveel mogelijk iedereen. Daarom ga ik op de markt spelen, voor het station, in de nachtwinkel, het slachthuis, de school, de kerk, het café. Ik ga op bijna elke uitnodiging ingaan en zie me ook al spelen in een achterkamer, een parochiezaal, een voedselkeuken, tijdens een kerstfeest, suikerfeest, begrafenis, betoging, op een verjaardag, bij de oprichting van een nieuwe bank, een basketbaltoernooi, het bal van de burgemeester. Ik ga klein en wendbaar werk maken zodat ik het makkelijk overal mee naartoe kan nemen (of op kan bergen als het werkelijk iemand stoort). Werk dat ik uit mijn zak kan halen, of uit een kartonnen doos. Werk met dunne touwtjes en muziek uit mijn telefoon. Zodat ik niet afhankelijk ben van donkere zalen, zachte stoelen, artiestenfoyers. Ik heb het vermoeden dat de aaneenrijging van steden waar ik mijn werk doorgaans toon, allemaal terug te vinden zijn in deze stad. Ik wil nieuwe wegen bewandelen. Een oefening om niet toe te geven aan de idee dat je overal moet zijn, enkel en alleen omdat je overal kàn zijn. Een vrijbrief misschien. Het ontwikkelen van een gave voor het toevallig maken van nuttige ontdekkingen.” 
- Benjamin Verdonck

Team

van en met Benjamin Verdonck productie Toneelhuis met de steun van de Tax Shelter van de Belgische federale overheid, Casa Kafka Pictures