Annemieke van der Togt

Lichter dan ik

Kees Hulst, Esther Scheldwacht e.a.
zo 7 nov en zo 28 nov
Het leven in Nederlands-Indië door de ogen van een verstoten vrouw

De makers van De tolk van Java maken opnieuw een voorstelling die de Nederlandse koloniale overheersing van een andere kant belicht. 

Vanwege de nieuwe coronaregels geldt de 1,5 meter ook weer in de zaal. Hierdoor komen het rij- en stoelnummer op je ticket te vervallen.

Een jonge vrouw wil de standenmaatschappij van Nederlands-Indië ontvluchten en kiest haar eigen pad. Ze wordt njai – huishoudster en minnares van een Hollander. Als zij een dochter op de wereld zet, weigert de vader zowel hun relatie als hun dochter te erkennen. Noodgedwongen geeft zij haar moederrol op om haar dochter een betere toekomst te bieden; die heeft door haar gemengde bloed en lichtere huidskleur de kans meer status te verwerven. Haar onvrijwillige keuze achtervolgt haar de rest van haar leven. 

Lichter dan ik biedt een blik op de strijd die vele Indonesische vrouwen hebben gestreden tijdens de koloniale overheersing. Dido Michielsen schreef de roman, die Esther Scheldwacht voor het toneel bewerkte. Het team dat De tolk van Java op het toneel bracht, tekent ook voor Lichter dan ik. 

Team

tekst Dido Michielsen bewerking Esther Scheldwacht regie Olivier Diepenhorst
met Esther Scheldwacht, Kees Hulst, Denise Aznam, Thomas Cammaert en Tara Hetaria