Kasimir & Karoline
-
30 nov20:15 - 21:55TR25 Schouwburg, RotterdamKleine Zaal
-
1 dec20:15 - 21:55TR25 Schouwburg, RotterdamKleine Zaal
Kom naar de kermis, vier het leven en de liefde en vergeet voor even je zorgen. In die wereld van vermaak, bier, lichtjes, loeiende muziek en suikerspinnen komen mensen uit verschillende klassen elkaar tegen, van rijke zakenmannen tot hoeren. Intussen stevent het land af op een nieuwe economische crisis.
Tussen de kermisbezoekers loopt Kasimir, die net ontslagen is als chauffeur. Hij is ervan overtuigd dat zijn vriendin Karoline hem niet meer wil, nu hij werkeloos is. Karoline voelt zich afgewezen en richt haar pijlen op andere mannen.
Nina Spijkers: “Ödön von Horváth heeft met Kasimir & Karoline een sociaal-kritisch volksstuk geschreven over hoe we ons gevoel van eigenwaarde, geluk en identiteit afmeten aan onze maatschappelijk en financiële status: hoeveel geld we verdienen, hoe succesvol we zijn en hoeveel bezit we hebben. We leven in een maatschappij die enorm prestatiegedreven is en nog los van de sociale ongelijkheid is het moeilijk om niet te bezwijken onder die druk.
Inmiddels hebben we het veel meer over de samenhang tussen privilege en kleur dan in de jaren dertig, toen dit stuk geschreven werd. Daar wil ik op ingaan in onder meer de muzikale laag. Samen met de cast ga ik op een muzikale zoektocht waarin ons persoonlijke engagement naar voren komt. De kermis heeft mij altijd gefascineerd omdat het een plek van schoonheid is, die ook een grillige en gevaarlijke kant kan hebben.”
Over Nina Spijkers
Nina Spijkers (1988) is één van de vaste regisseurs van Toneelschuur Producties. In 2014 studeerde zij af aan de regieopleiding van de Theaterschool Amsterdam met de voorstelling Kwartet. In februari 2015 won ze de Top Naeff Prijs voor veelbelovende studenten. De Top Naeff Stichting prees haar vooral om haar tekstbehandeling: “De taal van Müller, Büchner, Shakespeare breng jij tot leven in het heden. Je houdt van taal, maar gebruikt de woorden om er een belevenis van te smeden.”
In 2015 debuteerde Spijkers bij Toneelschuur Producties met van Phaedra’s love van Sarah Kane. In het voorjaar van 2016 regisseerde zij een eigenwijze versie van Schiller’s Don Carlos, die haar een nominatie opleverde voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2016. In 2017 regisseerde ze Ivanov van Tsjechov in een bewerking van Casper Vandeputte. Ook voor deze voorstelling werd zij genomineerd voor de prijs, en de voorstelling werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2017. Hierna presenteerde ze de muziektheatervoorstelling Geluk, gevolgd door Het temmen van de feeks, waarvoor Astrid van Eck een Theo d'Or-nominatie in de wacht sleepte.
Extra
SOCIAL IMPACT PROJECT X TRIPLE THREAT
Het Social Impact project is een maakproject dat parallel loopt aan de theatervoorstelling, met als vertrekpunt een gedeelde fascinatie. Een artistieke maker gaat samen met Haarlemmers aan de slag om het thema uit te diepen en verhalen met elkaar te delen om vervolgens tot een artistiek eindproduct te komen. We werken samen met jongerenorganisatie Triple Threat aan een korte film over kansenongelijkheid. Uit de stal van Triple Threat Music gaat spoken word artiest Elias en de Hip Hop artiesten Natha en Sarah met de verhalen van de jongeren binnen Triple Threat aan de slag. Hun werk zal gevat worden in een videoclip, natuurlijk geproduceerd door hun eigen filmploeg. Dit eindresultaat zal online gedeeld worden.
Team
tekst Ödön von Horváth vertaling Tom Kleijn regie Nina Spijkers muziek Jan van Eerd vormgeving Thomas Rupert en Roos Veenkamp kostuums Daphne de Winkel licht Stefan Dijkman met Shelley Bos, Justus van Dillen, Nikki Kuis, Michael Muller, 'Ntianu Stuger, Romijn Scholten en Sidar Toksoz