Apocalyps

Nita Kersten
do 12 mei 20:15 - 21:25
De houdbaarheid van onze manier van leven
  • 12 mei
    20:15 - 21:25
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

Als een ramp al je zekerheden op losse schroeven zet, wat doe je dan? De eerste zorg zal uitgaan naar fysiek overleven, maar je krijgt ook te maken met ingrijpende mentale gevolgen. 

Regisseur Nita Kersten (o.a. Sir Duke / Orkater) neemt je mee in het leven van twee jonge vrouwen in de toekomst. Ze vertelt het verhaal van twee zussen die zich in hun ouderlijk huis terugtrekken, terwijl buiten de wereld steeds meer in verval raakt. In de afgelegen woning zijn ze overgeleverd aan elkaar, een voorraadkast met eten en het wachten op betere tijden. In een vacuüm van tijd, familieherinneringen en verloren toekomstplannen, zoeken de zussen grip op hun nieuwe bestaan. Wie of wat ben je nog zonder buitenwereld en zonder idee van wat komen gaat?

Apocalyps is een sferische mozaïek voorstelling over de impact van een onzekere toekomst. Er is een klimaatcrisis, er is een pandemie en polarisatie groeit. Wat betekent het om hiermee om te gaan? Wat doet het met onze blik op onszelf, vorige en toekomstige generaties?

EXTRA: HET LAATSTE WOORD
Na afloop van de voorstelling kun je aanschuiven bij Het Laatste Woord in het Haltheater. Bij Het Laatste Woord vertel je, onder het genot van een wijntje en een nootje, samen met andere toeschouwers wat je hebt gezien en hoe het je heeft geraakt, of juist niet. Het woord is aan jou!

NITA KERSTEN OVER APOCALYPS:
“Onze geschiedenis is doortrokken van apocalyptische verhalen en visioenen. Zeker in tijden van crisis en verandering grijpen we naar verhalen waarin we onze angsten weerspiegeld zien. Het is blijkbaar iets dat bij ons hoort, waar we houvast of uiting in vinden. Dat maakt het ook zo interessant, het vertelt misschien wel meer over de zorgen van nu dan over de toekomst zelf. In deze voorstelling onderzoek ik hoe ik de impact van de grote hedendaagse problematiek op twee heel gewone levens gestalte kan geven. En hoe we juist troost en hoop kunnen vinden door het doemscenario in de ogen te kijken.”

Lees hier het interview van Nita Kersten met de Telegraaf

Recensies

"De nabije toekomst ontroert en verontrust." Het Parool

"Sfeervolle soundscapes." Het Parool

"Wat is dat mooi gedaan." Theaterkrant

"De poëzie van de taal biedt troost. " Theaterkrant

"De voorstelling missen is eeuwig zonde." Haerlems Bodem

"Apocalyps een duistere vertelling, maar een poëtisch-duistere vertelling." ★★★★ Volkskrant

 

Extra programma

Wat geeft jou de kracht om door te gaan? Deze vraag staat centraal in de theatervoorstelling Apocalyps van Toneelschuur Producties en in het social practice project rondom deze voorstelling dat bestaat uit een videoserie, audioportretten en een interactieve muur. Podcastmaker en community builder Winston Brandon maakt in samenwerking met Toneelschuur Producties de serie Krachtgevers. In deze serie portretteert hij Haarlemmers die elk te maken kregen met hun eigen Apocalyps. Een diverse groep mensen met elk hun eigen geschiedenis, verdriet, dromen en ambities. Het resultaat is een uiteenlopende serie met video- en audioportetten over wat mensen de kracht geeft om door te gaan.

De videoserie is te bekijken via https://www.toneelschuurproducties.nl/krachtgevers/ 

De interactieve muur, waarop theaterbezoekers hun reactie op bovenstaande vraag kunnen achterlaten, reist mee met de voorstelling en wordt geplaatst in de foyer. Via deze muur is ook een compilatie van de audioportetten te luisteren.

Team

Regie Nita Kersten Tekst Nita Kersten, Freek VielenCoach Martine Manten Dramaturgie Freek Vielen Met Diewertje Dir, ‘Ntianu Stuger Compositie Shishani Vranckx, Mauro Casarini Decor en kostuums Ruben Wijnstok Lichtontwerp Casper Leemhuis Techniek Jelmer Tuinstra, Tim Kockx Productieleider Jessie Verbrugh Productie Petra Swagers, Willy Veen (ass.) Contextprogrammering Yuen Kwan Lo Educatie Heleen van Ham, Liselotte Zwart