Meer dan bauxiet

Theater Na de Dam & Emma Lesuis
do 12 mei 20:30 - 21:30
“Suriname tijdens WOII, daar weten we met z’n allen veel te weinig van”
  • 12 mei
    20:30 - 21:30
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Krijn Boon Studio

Emma Lesuis doet onderzoek naar de WOII tijd in de oude kolonie Suriname. De aanleiding was een schat aan filmpjes uit de jaren 40 en 50 in Suriname van filmmaker/ fotograaf Wim van der Ziel, die ze via de beste vriend van haar ouders heeft geërfd.

Suriname viel onder het Koninkrijk der Nederlanden en was dus ook van 1940 tot 1945 in oorlog. De Amerikanen haalden er bauxiet voor de wapenindustrie, dat is wel bekend. Maar er zijn zoveel meer verhalen. Bijvoorbeeld dat er veel Surinaamse soldaten en verzetshelden hebben meegestreden, dat er vermeende NSB-ers uit Nederlands-Indië in een interneringskamp op Jodensavanne werden gestopt, dat er vele Joodse vluchtelingen in Paramaribo belandden… Emma ging naar Suriname, sprak met mensen die die periode beleefd hebben en nog herinneringen hadden en bezocht de plekken van belang.

Het resultaat van haar onderzoek presenteert ze op deze avond, met muziek van Rory Ronde.

Onderdeel van Theater Na de Dam
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien onder de naam Theater Na de Dam. Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen, die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Theater Na de Dam benadert theatermakers met de vraag of zij speciaal voor 4 mei een nieuwe voorstelling willen maken die een actueel perspectief biedt op de Tweede Wereldoorlog en de wereld van vandaag. Deze voorstellingen gaan na 4 mei op tournee. Emma Lesuis is een van deze makers en zij komt op 12 mei naar Theater Rotterdam met haar voorstelling Meer dan bauxiet.

Lees hier het volledig interview van Emma Lesuis over Meer dan bauxiet

Onderdeel van

Recensies

"Terwijl Lesuis vertelt worden historische en hedendaagse beelden van Suriname vertoond, ..." Theaterkrant

 

Team

Idee, onderzoek, presentatie Emma Lesuis Muziek Rory Ronde Artistieke begeleiding Jaïr Stranders Productie Inger Stam