Jongeren gaan in protest!

Ontregelend effect
Een Track is voor de bezoeker een dynamische ervaring, legt theatermaker en lid van Collectief Het Paradijs Vincent van Woerkom uit: "Het is een voorstelling die door het gebouw heen beweegt. Als bezoeker ga je dus niet op een stoel zitten en kijken, maar je verplaatst je steeds weer naar een andere plek. Dat geeft je een nieuwe manier van interactie met de spelers en de locatie." Vorig jaar maakten Theater Rotterdam en Collectief Het Paradijs samen met 40 Rotterdamse studenten van verschillende mbo-oplei dingen de film Astro Angels. Dit jaar werken de professionele makers wederom samen met studenten met als resultaat de Track: Protest Madness. Niet alleen op het podium maar ook achter de schermen werken studenten mee.

Hongerig
Theater Rotterdam (TR) zet de deuren open voor studenten van beroepsopleidingen. Niet alleen als bezoekers, maar ook als theaterprofessionals van de toekomst. Theater Rotterdam vindt het belangrijk om studenten beter te leren kennen en van hen te leren. Vincent en zijn collega Ivar Schutte improviseren en repeteren samen met 31 studenten van de acteursopleiding aan de MBO Theaterschool. Ivar: "Het is heerlijk om samen te werken met de studenten. Ze zijn gedreven en superhongerig."

Veilige plek
Als oud-student van de MBO Theaterschool kan Vincent zich goed verplaatsen in de jongeren waarmee hij nu werkt. "Voor mij was het de plek waar ik mezelf heb leren kennen en me bewust werd van de wereld om me heen. Dat was af en toe ook heel confronterend, want die wereld was niet altijd even mooi als ik hoopte. Het was best een bijzondere en kwetsbare tijd, maar de Theaterschool is een heel veilige plek om dat door te maken". Na de MBO Theaterschool volgde hij de mime-oplei ding in Amsterdam. Met de klas die daar in 2018 gezamenlijk afstudeerde werd Collectief Het Paradijs opgericht. Ivar: "We kwamen erachter dat we heel verschillend zijn en elkaar daarom heel goed aanvulden". Het collectief van negen jonge theatermakers houdt zich in voorstellingen bezig met de actuele tijdsgeest, met humor en tragiek.

Warme band
De samenwerking tussen Theater Rotterdam en Collectief Het Paradijs komt niet zomaar uit de lucht vallen, legt Marlou Stolk, initiatiefnemer van dit project vanuit TR, uit: "De makers van Collectief Het Paradijs hebben een langlopende warme band met Theater Rotterdam. Ze speelden eerder in voorstellingen van betrokken TR-makers, waren betrokken bij projecten met jongeren en nu maken ze samen met studenten deze Track." Ivar: "In al die tijd hebben wij een hele ontwikkeling ondergaan en Theater Rotterdam ook!".

Protest van de dag
Het onderwerp van de voorstelling in de maak is 'activisme'. De makers kozen daarvoor vanwege de actuele waarde, maar ook omdat het een onderwerp is waarbij geput kan worden uit de eigen belevingswereld van de studenten. Ivar: "Iedere ochtend beginnen we met de vraag: waar protesteren we tegen vandaag? Tijdens een improvisatie gingen ze helemaal los op die vraag. De antwoorden liepen uiteen van 'geweld tegen vrouwen' en 'de internetsamenleving' tot 'de NS die steeds vertraging heeft' en 'mensen zonder licht op de fiets'". Onder de jonge makers leverde het direct een gesprek op, over wat je wel en niet kunt zeggen als je aan het spelen bent, vertelt Ivar. Maar niet alleen het eigen activisme van de studenten staat centraal, ook de geschiedenis ervan komt aan bod legt Vincent uit: "Waren er bijvoorbeeld al neanderthalers die zich opsplitsen in twee groepen na een meningsverschil? En hoe zat dat bij de Romeinen? En we kijken ook naar het heden én bedenken hoe activisme er in de toekomst uit zou kunnen zien".

Nieuwe geluiden
Dat er veel vragen worden gesteld en discussies plaatsvinden, past goed bij dit project, zegt Marlou: "Ik hoop dat zowel het maakproces als de uiteindelijke voorstelling een wat ontregelend effect hebben, op ons als theater en op het publiek. Dan laat het zien dat er mooie dingen gebeuren, als je openstaat voor nieuwe mensen en nieuwe geluiden". Voor Ivar is het belangrijk, dat deze ervaring voor de studenten een blijvend effect heeft: "Het lijkt me te gek als ik hen over vijf jaar tegenkom als bevlogen dramaturg, of filmmaker, technicus, marketeer, politieagent of docent. En dat het meedoen aan deze voorstelling ze misschien wel geholpen heeft om daar te komen". Vincent: "We hopen dat na deze voorstelling hun zoektocht naar drijfveren en idealen niet stopt"

Waar protesteer jij tegen?
Laat het ons weten met een email naar jong@theaterrotterdam.nl
Kijk op tr.nl/protestmadness voor meer informatie en de kaartverkoop.

Illustratie: Xaviera Altena