Willem de Kam

VSCD in gesprek met Walter en Alida

Theater Rotterdam wordt geleid door algemeen directeur Walter Ligthart en artistiek directeur Alida Dors. Hoe beleven zij, ieder op zijn en haar eigen terrein, het werk in coronatijd? Hoe zien zij 2021? VSCD ging in gesprek met de twee directeuren.

''Corona heeft ons veel gegeven; veel uitdagingen, maar ook veel kansen. We spraken veel met onze makers over het digitaliseren van zaalproducties, bijvoorbeeld via streaming. Het was mooi om de bereidwilligheid en nieuwsgierigheid te zien waarmee iedereen op zoek ging naar alternatieve manieren om ons werk zichtbaar te maken voor ons publiek en wellicht nieuw publiek. Zo waren afgelopen maand de Elckerlijc van URLAND en de films van Urlaub in Deutschland van Wunderbaum te zien. Deze werden zeer goed bezocht. De inleidingen van Wunderbaum waren zelfs uitverkocht; dat betekent 500 streams alleen al voor de inleiding. Er is in deze tijd weldegelijk vraag naar digitale ontmoetingen. Dat heeft ons gesteund in het denken over een digitaal platform.

Wel bleek dat we in de loop der maanden ook voor alternatieve programmering een TR signatuur willen ontwikkelen. We geloven allemaal stellig dat live ontmoeting de kracht is van theater en we willen geen zwak alternatief bieden. Gelukkig hoeft een alternatief niet zwakker te zijn en zoeken we naar goede vormen die, ook na corona, stand houden. Dat is een duurzame investering waar we middenin zitten.''

Lees het volledige interview In Gesprek via de website van VSCD.