Willem de Kam

Maurice Dujardin nieuw hoofd Artistiek Bureau

Per 1 juli aanstaande staat Maurice Dujardin aan het hoofd van het Artistiek Bureau van Theater Rotterdam. Binnen deze nieuwe functie zet hij zich in voor de artistieke ontwikkeling van Theater Rotterdam, waarbij het werk van theatermakers en een nieuwe artistieke koers centraal staan. 

Over het Artistiek Bureau
Het meerstemmige makersensemble van Theater Rotterdam vormt het artistieke hart van de organisatie. Het ensemble bestaat uit kernmakers Alida Dors, Erik Whien en Davy Pieters, alliantiepartners Urland en Wunderbaum en de nieuwe generatie makers van Productiehuis Theater Rotterdam. Om de ambities van deze makers optimaal te kunnen realiseren, is een nieuwe afdeling ingericht: het Artistiek Bureau. Binnen het Artistiek Bureau komen produceren, plannen, ontwikkelen, experimenteren en onderzoeken samen. Het maken en spelen van voorstellingen vanuit de focus op kunstenaarschap is daarbij de fundamentele kern. Productiehuis Theater Rotterdam maakt deel uit van het Artistiek Bureau en werkt vanuit deze nieuwe structuur hard aan talent- en genreontwikkeling. Een kernteam van dramaturgen richt zich op het inhoudelijke discours en slaat tegelijk een brug naar het publiek en de stad. Vanuit het Artistiek Bureau worden voortdurend (nieuwe) verbindingen gelegd met het stedelijke en (inter)nationale culturele veld.

Alida Dors, artistiek directeur en maker Theater Rotterdam: 
“De nieuwe koers van Theater Rotterdam zet de artistieke praktijk meer dan ooit centraal. Een Artistiek Bureau is daarbinnen essentieel, om de koers in de gehele organisatie en ook daarbuiten door te laten werken. Ik ben blij dat met het aanstellen van Maurice Dujardin het Artistiek Bureau en daarmee de ambities van Theater Rotterdam vorm krijgen.”

Over Maurice Dujardin
Maurice Dujardin (1973) werkt ruim twintig jaar voor de Nederlandse podiumkunsten. Lange tijd was hij actief als zakelijk leider voor theater- en dansgezelschappen, waaronder het Rotterdamse dansgezelschap Rogie & Company en jeugdgezelschap Theater Artemis. Voor zijn komst naar Theater Rotterdam was Maurice Dujardin directeur van vlakkevloerpodium De Nieuwe Vorst in Tilburg en werkte hij voor branchevereniging NAPK. Daarnaast adviseerde hij in de afgelopen jaren verschillende cultuurmakers en kunstinstellingen en publiceerde hij artikelen in o.a. Theaterkrant Magazine. Maurice Dujardin studeerde Kunst en Kunstbeleid aan de Rijksuniversiteit Groningen, met als hoofdrichting Theaterwetenschap, en volgde het culturele leiderschapsprogramma LinC.

Maurice Dujardin: 
“Ik ga met veel enthousiasme aan de slag bij Theater Rotterdam, om vanuit deze spannende nieuwe rol mee te bouwen aan een krachtig en toonaangevend artistiek bedrijf. De brede kennis en ervaring die ik heb opgedaan ga ik met alle plezier inzetten voor een huis vol mogelijkheden, in een fantastische stad. Ik kijk er enorm naar uit om samen met Alida Dors als artistiek directeur en met andere makers, collega’s en partners de nieuwe koers in praktijk te brengen. Juist op een moment dat het theater weer opengaat en we kunnen laten zien wat we te bieden hebben en wat we waard zijn.”